Amlou – marokańska pasta z Olejem arganowym do pieczywa

Opublikowano:
Amlou marokańska pasta

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:
Migdały opiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C na około 15 min. Gdy lekko zbrązowieją i zrobią się kruche, wyciągamy je z piekarnika. Po ostygnięciu rozgniatamy je blenderem na gładki proszek. Dodajemy do niego miód, sól i Olej arganowy BIO. Wszystko dokładnie mieszamy w celu uzyskania jednolitej konsystencji.
W Maroku pasta ta spożywana jest z arabskim chlebem my proponujemy ją z z ciemną bagietką, chrupkim pieczywem lub krakersami.
Pastę przechowywać można przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu. Przed podaniem pastę Amlou należy dokładnie zamieszać.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tego przepisu użyto oleju arganowego BIO