Chlebek bananowy

To ciasto można śmiało nazwać ekspresowym wypiekiem. Do przygotowania go wystarczą składniki, miska i widelec – nie ma potrzeby wyciągania miksera czy robota kuchennego. Składniki zazwyczaj macie w domu – wystarczy znać przepis, by móc w kilka chwil wyczarować smaczne mokre pachnące bananami ciacho!

Składniki na 1 keksówkę:

  • 3-4 dojrzałe banany
  • ok. 50 g oleju kokosowego
  • 2 duże łyżki cukru kokosowego
  • 1 jajko (duże)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • odrobina soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozgniecenia w misce bananów. Rozgniatamy je widelcem. Następnie dodajemy płyny olej kokosowy oraz jajo i mieszamy. Następnie powoli dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną oraz odrobinkę soli. Tak przygotowane ciasto można jeszcze urozmaicić korzennymi przyprawami: kardamonem lub cynamonem. Ciasto pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do uzyskania tzw. suchego patyczka (ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni). Ciasto najlepiej smakuje lekko przestudzone, podane z mlekiem lub pyszną kawą. Jest mokre i ciemne w środku (upieczone banany zmieniają kolor na bordowo-brązowy).

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz