Chlebek bananowy
To ciasto można śmiało nazwać ekspresowym wypiekiem. Do przygotowania go wystarczą składniki, miska i widelec – nie ma potrzeby wyciągania miksera czy robota kuchennego. Składniki zazwyczaj macie w domu – wystarczy znać przepis, by móc w kilka chwil wyczarować smaczne mokre pachnące bananami ciacho!
Składniki na 1 keksówkę:
- 3-4 dojrzałe banany
- ok. 50 g oleju kokosowego
- 2 duże łyżki cukru kokosowego
- 1 jajko (duże)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- odrobina soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozgniecenia w misce bananów. Rozgniatamy je widelcem. Następnie dodajemy płyny olej kokosowy oraz jajo i mieszamy. Następnie powoli dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną oraz odrobinkę soli. Tak przygotowane ciasto można jeszcze urozmaicić korzennymi przyprawami: kardamonem lub cynamonem. Ciasto pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do uzyskania tzw. suchego patyczka (ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni). Ciasto najlepiej smakuje lekko przestudzone, podane z mlekiem lub pyszną kawą. Jest mokre i ciemne w środku (upieczone banany zmieniają kolor na bordowo-brązowy).
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz