Ciasto buraczane z cynamonową nutą
Składniki:
- 1 szklanka startych drobno buraczków (surowych, nie ugotowanych)
- 1,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju kokosowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka soku z cytryny
- 4 kostki gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao (min. 70%)
Do dekoracji:
- serek śmietankowy lub naturalny ok. 120-150 g
- cukier puder zmielony z cynamonem
Przygotowanie:
Białka ubić z 1/2 cukru. Następnie pojedynczo dodawać żółtka. Buraczki wymieszać z mąką, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Na tarce zetrzeć czekoladę. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać dokładnie.Piec w blaszce wysmarowanej olejem kokosowym i obsypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni – sprawdzamy patyczkiem.
Gotowe i przestudzone ciasto smarujemy kremowym serkiem śmietankowym, który przełamie nieco smak ciasta. Górę oprószyć cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.
Ciasto należy do gatunku „wilgotnych”, dzięki zastosowaniu w nim buraków. Dzięki gorzkiej czekoladzie i cynamonowi nabiera głębokiego smaku i pięknej barwy. Bez obaw – ciasto w smaku nie przypomina barszczu! Jesteśmy przekonani, że gdy go spróbujecie, to się w nim zakochacie!
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz