Ciasto buraczane z cynamonową nutą

Składniki:

  • 1 szklanka startych drobno buraczków (surowych, nie ugotowanych)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 kostki gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao (min. 70%)

Do dekoracji:

  • serek śmietankowy lub naturalny ok. 120-150 g
  • cukier puder zmielony z cynamonem

Przygotowanie:

Białka ubić z 1/2 cukru. Następnie pojedynczo dodawać żółtka. Buraczki wymieszać z mąką, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Na tarce zetrzeć czekoladę. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać dokładnie.Piec w blaszce wysmarowanej olejem kokosowym i obsypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni – sprawdzamy patyczkiem.

Gotowe i przestudzone ciasto smarujemy kremowym serkiem śmietankowym, który przełamie nieco smak ciasta. Górę oprószyć cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.

Ciasto należy do gatunku „wilgotnych”, dzięki zastosowaniu w nim buraków.  Dzięki gorzkiej czekoladzie i cynamonowi nabiera głębokiego smaku i pięknej barwy. Bez obaw – ciasto w smaku nie przypomina barszczu! Jesteśmy przekonani, że gdy go spróbujecie, to się w nim zakochacie!

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz