Muffiny pomarańczowe z olejem arganowym

Opublikowano:
Babeczki czekoladowe

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju arganowego Laboratorium Biooil
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki soku z wyciśniętej pomarańczy
  • garść tartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • czekolada gorzka deserowa

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy.
W oddzielnej miseczce ucieramy jajka z cukrem oraz dodajemy olej arganowy, sok z pomarańczy oraz tartą skórkę pomarańczową. Następnie dodajemy tzw suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ciasto wkładamy do specjalnej formy na muffiny, wysmarowanej tłuszczem  i następnie do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 40 min. Przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest gotowe.
Podajemy zaraz po przestudzeniu. Ku urozmaiceniu można spód muffiny zatopić w gorzkiej czekoladzie deserowej  i pozostawić do ostygnięcia.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tego przepisu użyto oleju arganowego