Ciasto szpinakowe zielony leśny mech
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku (zmielonego, nie liściastego)
- 3 jaja
- 8 łyżek cukru
- 180 g oleju kokosowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 500 g chudego twarogu
- 80 ml oleju lnianego cytrynowego
- 2 łyżki miodu
- jogurt naturalny 0% 200 ml
Borówki, jagody, maliny, truskawki, pestki granata do dekoracji
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażany i odsączamy z nadmiaru wody (robimy to starannie, najlepiej przez gazę lub bardzo drobne sito). Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy upłynniony (lub bardzo miękki) olej. Dodajemy przesypaną przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy odsączony szpinak – mieszamy. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na pół.
W międzyczasie w misie miksera łączymy składniki masy.
Schłodzone ciasto przekładamy grubą warstwą masy twarogowej – górną warstwę kruszymy bezpośrednio na masę tak, by utworzyła „mech”. Dekorujemy owocami leśnymi i gotowe!
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz