Ciasto szpinakowe zielony leśny mech

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku (zmielonego, nie liściastego)
  • 3 jaja
  • 8 łyżek cukru
  • 180 g oleju kokosowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem:

  • 500 g chudego twarogu
  • 80 ml oleju lnianego cytrynowego
  • 2 łyżki miodu
  • jogurt naturalny 0% 200 ml

Borówki, jagody, maliny, truskawki, pestki granata do dekoracji

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażany i odsączamy z nadmiaru wody (robimy to starannie, najlepiej przez gazę lub bardzo drobne sito). Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy upłynniony (lub bardzo miękki) olej. Dodajemy przesypaną przez sito mąkę  z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy odsączony szpinak – mieszamy. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.

Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na pół.

W międzyczasie w misie miksera łączymy składniki masy.

Schłodzone ciasto przekładamy grubą warstwą masy twarogowej – górną warstwę kruszymy bezpośrednio na masę tak, by utworzyła „mech”. Dekorujemy owocami leśnymi i gotowe!

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz