Drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

  • około 500-600 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 40 g oleju kokosowego
  • 300 ml mleka
  • 250-300 g żurawiny
  • 700-800 g twardych śliwek, np. węgierek

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gorące) i rozpuszczamy w nim drożdże z łyżką cukru – odstawiamy na ok 15 minut. Rozczyn mieszamy z połową mąki. W osobnym naczyniu ubijamy jaja i resztę cukru. Do masy jajecznej dodajemy olej, a następnie drożdże z połową mąki. Wyrabiamy ciasto cały czas dosypując resztę mąki. Ciasto jest gotowe, gdy samo odchodzi ładnie od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy rozwałkowujemy je na stolnicy, dodajemy śliwki i ponownie formujemy kulę. Tak przygotowaną kulę wkładamy do naczynia w którym upieczemy ciasto (najlepiej wysokiego) i odkładamy przed pieczeniem jeszcze na 30 minut.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni 40-45 minut.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz