Drożdżowe ze śliwkami
Składniki:
- około 500-600 g mąki
- 40 g drożdży
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 40 g oleju kokosowego
- 300 ml mleka
- 250-300 g żurawiny
- 700-800 g twardych śliwek, np. węgierek
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gorące) i rozpuszczamy w nim drożdże z łyżką cukru – odstawiamy na ok 15 minut. Rozczyn mieszamy z połową mąki. W osobnym naczyniu ubijamy jaja i resztę cukru. Do masy jajecznej dodajemy olej, a następnie drożdże z połową mąki. Wyrabiamy ciasto cały czas dosypując resztę mąki. Ciasto jest gotowe, gdy samo odchodzi ładnie od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy rozwałkowujemy je na stolnicy, dodajemy śliwki i ponownie formujemy kulę. Tak przygotowaną kulę wkładamy do naczynia w którym upieczemy ciasto (najlepiej wysokiego) i odkładamy przed pieczeniem jeszcze na 30 minut.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni 40-45 minut.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz