Faszerowane po grecku papryki z olejem słonecznikowym

Opublikowano:
Papryki faszerowane

SKŁADNIKI:

  • 4 duże papryki czerwone, żółte lub zielone do wyboru
  • 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka sypkiej kaszy kuskus
  • 2 łyżki stołowe octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego Laboratorium Biooil
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 drobno posiekana czerwona cebula
  • kilka drobno posiekanych czarnych oliwek
  • garść drobno pokrojonej zielonej pietruszki
  • pół kostki pokrojonego w kosteczkę sera feta
  • garść prażonego, obranego słonecznika
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE
Bulion doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy z ognia i wsypujemy do niego na 10 min kuskus. Papryki myjemy, delikatnie wycinany gniazda nasienne i zanurzamy je w gotującej się wodzie. Trzymamy je pod przykryciem przez ok 3-4 minuty, aż skórka zrobi się miękka. Po upływie wskazanego czasu wyciągami je, delikatnie osuszamy i przyprawiamy wewnątrz solą i pieprzem. W małej miseczce mieszamy ze sobą ocet balsamiczny, olej słonecznikowy, oregano i natkę pietruszki. Tak przygotowany sos dodajemy do przestudzonej kaszy kuskus. Następnie wsypujemy drobno pokrojoną cebulę, oliwki, prażony słonecznik i ser feta. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy sparzone papryki i następnie wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 220°C na 15 minut. Faszerowane papryki podajemy na ciepło, zaraz po przygotowaniu.

SMACZNEGO!

Jeśli chcesz przygotować to danie w domu, przyda Ci się dobry olej słonecznikowy – taki możesz kupić w naszym sklepie: