Filety z dorsza ze świeżymi pomidorkami i olejem arganowym

Opublikowano:
Brak zdjęcia

SKŁADNIKI:

  • 2 świeże filety z dorsza
  • kilka pomidorków cherry
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek koperku
  • garść świeżego estragonu
  • 1 łyżka stołowa oleju arganowego Laboratorium Biooil
  • 1 łyżka stołowa octu winnego
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE:
Filety z dorsza dokładnie myjemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Rozgrzewamy patelnię grillową na na niewielkiej ilości tłuszczu opiekamy z obu stron przyprawione solą i pieprzem filety rybne, kładąc je najpierw na stronie ze skórką. Ryba jest gotowa, gdy lekko zarumieni się na złoty kolor. W tym samym czasie kroimy pomidorki cherry na połówki, koperek, zieloną pietruszkę i estragon siekamy na drobne kawałeczki. Pomidory mieszamy z ziołami i polewamy sosem przygotowanym z mieszanki oleju arganowego z octem winnym. Rybę podajemy z przygotowaną sałatką ziołowo – pomidorową.

Uwaga: grillowany filet z dorsza doskonale smakuje także z pieczonymi ziemniakami.

SMACZNEGO!
Do przygotowania tego przepisu użyto ekologicznego oleju arganowego