Frytki z batatów z dipem jogurtowym

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, cieszą się coraz większym uznaniem wśród Polaków. Zjadamy je chętniej i kombinujemy z formami podania. NAsza propozycja to frytki z batatów w ziołach z dipem jogurtowym z kapsaicyną i pomidorami!

 

Składniki:

  • 5 średnich batatów
  • oliwa z oliwek
  • zioła suszone
  • jogurt 0% 200 ml
  • olej lniany z kapsaicyną (1 duża łyżka)
  • pomidor malinowy

 

Przygotowanie:

Bataty umyj i obierz z łupiny. Pokrój na mniejsze cząstki, skrop oliwą z oliwek i oprósz ulubionymi ziołami (np. czosnek + zioła prowansalskie). Piecz na papierze do pieczenia ok. 30-35 minut. W międzyczasie przygotuj dip: połącz jogurt z olejem lnianym z kapsaicyną i puree z pomidora malinowego. Możesz odrobinę dosolić. Frytki z batatów maczaj w dipie  – smacznego!

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem lnianym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz