Frytki z batatów z dipem jogurtowym
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, cieszą się coraz większym uznaniem wśród Polaków. Zjadamy je chętniej i kombinujemy z formami podania. NAsza propozycja to frytki z batatów w ziołach z dipem jogurtowym z kapsaicyną i pomidorami!
Składniki:
- 5 średnich batatów
- oliwa z oliwek
- zioła suszone
- jogurt 0% 200 ml
- olej lniany z kapsaicyną (1 duża łyżka)
- pomidor malinowy
Przygotowanie:
Bataty umyj i obierz z łupiny. Pokrój na mniejsze cząstki, skrop oliwą z oliwek i oprósz ulubionymi ziołami (np. czosnek + zioła prowansalskie). Piecz na papierze do pieczenia ok. 30-35 minut. W międzyczasie przygotuj dip: połącz jogurt z olejem lnianym z kapsaicyną i puree z pomidora malinowego. Możesz odrobinę dosolić. Frytki z batatów maczaj w dipie – smacznego!
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz