Grillowane krewetki z sezamem

SKŁADNIKI:

  • 250 g krewetek królewskich lub tygrysich
  • 2 łyżki oleju sezamowego Laboratorium Biooil
  • 1 łyżeczka syropu (nektaru) z agawy
  • sok wyciśnięty z limonki
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 1 zielony świeży ogórek
  • 1 łyżka stołowa ziaren sezamu
  • świeżo zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Do miseczki wlewamy olej sezamowy, sos sojowy, nektar z agawy i sok wyciśnięty z limonki. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i całość dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy oczyszczone ze skorupek i opłukane krewetki na 45 min. Ogórek kroimy w plasterki o grubości ok 1 cm. Po upływie wymaganego czasu krewetki wyciągamy z zalewy i nakłuwamy na patyczki szaszłykowe wg schematu: jeden koniec krewetki – plaster ogórka – drugi koniec krewetki.
Szaszłyki wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na środkową półkę na ok 10 min, aż krewetki się lekko zarumienią. Przed podaniem szaszłyki posypujemy ziarnem sezamowym.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tej potrawy, przyda Ci się olej sezamowy