Grillowany łosoś z sałatką ze świeżego ogórka i olejem z wiesiołka

Opublikowano:
Grillowany łosoś

SKŁADNIKI:

  • porcja świeżego łososia
  • 1 łyżka stołowa musztardy Dijon
  • 1 łyżka stołowa naturalnego miodu
  • 1 zielony ogórek
  • 1/2 małej marchewki
  • kilka pomidorków cherry
  • 1 łyżka stołowa oleju z wiesiołka Laboratorium Biooil
  • garść posiekanego świeżego szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka świeżego pokrojonego koperku
  • 3 łyżki soku z wyciśniętej cytryny
  • 1 czerwona cebula
  • garść sałat
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Z łososia ściągamy skórę, myjemy, osuszamy i przyprawionego solą i pieprzem oraz skropionego 1 łyżką soku z cytryny opiekamy na patelni grillowej z obu stron, aż uzyska lekko rumiany kolor – można dodać odrobinę tłuszczu do smażenia.
W tym samym czasie ogórek kroimy w talarki, a pomidorki na pół i  wrzucamy do miseczki. Dodatkowo ścieramy marchewkę i kroimy czerwoną cebulę (w pióra). Dodajemy na samym końcu garść mixu sałat i mieszamy.
Przygotowanie sosu: do naczynia wlewamy olej z wiesiołka, 2 łyżki soku z cytryny, dodajemy miód i musztardę Dijon – składniki dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę, którą podajemy jako dodatek do ciepłego grillowanego łososia.

SMACZNEGO!

Do tej potrawy warto użyć dobrego oleju z wiesiołka