Grillowany filet z kurczaka z owocową salsą i olejem rzepakowym

Opublikowano:
Kurczak z salsą

SKŁADNIKI
2 filety pojedyncze z kurczak
2 łyżki oleju rzepakowego Laboratorium Biooil
1 mała łyżeczka curry w proszku
1 mała łyżeczka ciemnego cukru
1 cytryna
sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

SKŁADNIKI DO SALSY
1 dojrzałe mango
1 czerwona cebula
3 łyżki stołowe świeżo posiekanej mięty
1 mała łyżeczka świeżego startego imbiru
1/2 małej łyżeczki startej skórki z cytryny
2 łyżki stołowe oleju rzepakowego z Laboratorium Biooil
1 łyżka stołowa soku z wyciśniętej cytryny

PRZYGOTOWANIE:
Filety z kurczak myjemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Jeśli są duże, to lepiej jest zrobić z nich mniejsze i węższe porcje. Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, dodajemy do niego curry, cukier, sok z cytryny, sól i pieprz – wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną marynatą dokładnie pokrywamy mięso i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu zamarynowanego kurczaka grillujemy na patelni beztłuszczowej, aż filety przybiorą lekko złoty kolor i mięso w środku nie będzie surowe.

PRZYGOTOWANIE SALSY
Mango obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy je z posiekaną cebulą i świeżą miętą oraz startym imbirem i skórką z cytryny. Olej rzepakowy łączymy z sokiem z cytryny i polewamy nim pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy.

Grillowane filety podajemy zaraz po przygotowaniu z owocową salsą.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tego przepisu użyliśmy oleju rzepakowego Laboratorium Biooil. Taki olej możesz kupić w naszym sklepie: