Gulasz z zielonej soczewicy z dynią

Składniki:

  • 400 g dyni obranej z łupiny i pokrojonej w kostkę
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 1 litr wody
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz, łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • świeża natka pietruszki lub kolendra

Przygotowanie:

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Smażymy do uzyskania lekko brązowego koloru. Dorzucamy papryczkę chilli, marchewkę i dynię – smażymy ok. 3-5 minut. Następnie dodajemy soczewicę i zalewamy wszystko wodą. Dusimy na malutkim ogniu ok 30-40 minut aż soczewica będzie miękka. Na koniec dodajemy sól, pieprz i świeżą pietruszkę oraz wędzoną paprykę w proszku. GOTOWE!

 

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz