Hummus bazyliowy

Opublikowano:
Hummus z bazyliową nutką

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotowanie hummusu rozpoczynamy od namoczenia (2x tyle wody, ile cieciorki) na kilkanaście godzin ciecierzycy – cieciorkę moczymy w wodzie z sodą oczyszczoną. Jeśli korzystamy z ciecierzycy w puszce, nie musimy przygotowywać jej dzień wcześniej. Namoczoną na noc ciecierzycę odsączamy, płuczemy, zalewamy dużą ilością świeżej wody i gotujemy przez około 40 minut. Pamiętajmy, że ciecierzyca musi być dobrze ugotowana by hummus był sukcesem.

Ugotowaną i odcedzoną cieciorkę przekładamy do naczynia i blendujemy na gładką masę. W międzyczasie dodajemy zmielone/zblendowane wcześniej na gładką masę nasiona słonecznika. Nasiona słonecznika zastąpić mają tradycyjną pastę tahini,która jest składnikiem klasycznego hummusu. Do pasty dolewamy wodę (1/3 szklanki lub mniej – do uzyskania pożądanej konsystencji). Blendujemy aż całość uzyska piękną kremową konsystencję.

Hummus podajemy w płaskich miseczkach – obowiązkowo z olejem lub oliwą – u nas jest to olej lniany bazyliowy, który doskonale wzbogaci smak hummusu i nada mu zupełnie nowego wymiaru smakowego. Podajemy z warzywami, świeżym pieczywem. W lodówce można przechowywać do 5 dni.