Jogurtowa chmurka

Składniki:

CIASTO:

    • 150 g mąki pszennej
    • 50 g mąki owsianej lub gryczanej
    • 100 g oleju kokosowego
    • 80 g ksylitolu
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu

KREM:

    • 500 g jogurtu greckiego
    • 5 łyżek ksylitolu
    • 1 opakowanie transparentnej galaretki
    • owoce

Przygotowanie:

Mąki łączymy z ksylitolem, dodajemy olej kokosowy i rozcieramy w palcach. Następnie dodajemy żółtko, śmietanę lub jogurt i zagniatamy – gotowe odkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy do formy, nakłuwamy i pieczemy ok 25-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowanie kremu rozpoczynamy od rozpuszczenia galaretki w 1 szklance wrzątku (czyli zdecydowanie mniejszej ilości wody niż deklaruje producent) – tak przygotowaną należy odstawić do stężenia.

Jogurt grecki w blenderze łączymy z ksylitolem zmielonym na puder. Do jogurtu wlewamy zimną galaretkę – tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód – na górze układamy ulubione owoce. Ciasto przechowujemy w lodówce, wyjmujemy przed podaniem.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz