Jogurtowa chmurka
Składniki:
CIASTO:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki owsianej lub gryczanej
- 100 g oleju kokosowego
- 80 g ksylitolu
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
KREM:
- 500 g jogurtu greckiego
- 5 łyżek ksylitolu
- 1 opakowanie transparentnej galaretki
- owoce
Przygotowanie:
Mąki łączymy z ksylitolem, dodajemy olej kokosowy i rozcieramy w palcach. Następnie dodajemy żółtko, śmietanę lub jogurt i zagniatamy – gotowe odkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy do formy, nakłuwamy i pieczemy ok 25-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie kremu rozpoczynamy od rozpuszczenia galaretki w 1 szklance wrzątku (czyli zdecydowanie mniejszej ilości wody niż deklaruje producent) – tak przygotowaną należy odstawić do stężenia.
Jogurt grecki w blenderze łączymy z ksylitolem zmielonym na puder. Do jogurtu wlewamy zimną galaretkę – tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód – na górze układamy ulubione owoce. Ciasto przechowujemy w lodówce, wyjmujemy przed podaniem.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz