Olej kokosowy BIO

Ekologiczny olej kokosowy BIO tłoczony na zimno

Olej kokosowy BIO

Olej kokosowy zjednuje sobie coraz większe rzesze sympatyków. To naturalny produkt, który znajdzie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i codziennej pielęgnacji. Można na nim smażyć, używać go do gotowania, jak również dodawać do koktajli warzywno-owocowych, zastąpić nim margarynę czy masło. Ekologiczny olej kokosowy to również doskonały naturalny kosmetyk, który posłuży do pielęgnacji skóry i włosów.

Olej kokosowy do stosowania również na ciepło

Ekologiczny olej kokosowy – pochodzenie

Produkty oznaczone unijnym certyfikatem ekologicznym (tzw. zielony euro-liść) to w pełni bezpieczne produkty, które zostały wytworzone z surowców pochodzących z regularnie kontrolowanych upraw ekologicznych. Wybierając produkt oznaczony certyfikatem eko, macie Państwo pewność, że sięgacie po ekologiczny produkt. Laboratorium Biooil posiada w swojej ofercie oleje kokosowe konwencjonalne oraz ekologiczne, z certyfikatem BIO.

Na sklepowych półkach znajdziemy różnego typu oleje kokosowe – między innymi w wersji rafinowanej lub nierafinowanej. Najzdrowszy i najsmaczniejszy jest olej kokosowy tłoczony na zimno i nierafinowany, który zachowuje pełnię właściwości odżywczych pochodzących naturalnie z orzecha kokosowego.

Masło kokosowe – olej kokosowy na kanapkę

Olej kokosowy doskonale nadaje się do smarowania pieczywa. Popularny w Polsce tłuszcz śniadaniowy taki jak margaryna czy masło, z powodzeniem zastąpimy lżejszym i bezlaktozowym olejem kokosowym. Co więcej, możemy samodzielnie przygotować różne wersje smakowe takiego smarowidła. Więcej o przygotowaniu wegańskiego smalczyku przeczytasz na naszym blogu.

Olej kokosowy BIO – zastosowanie kosmetyczne

Jeśli lubisz dbać o swoją urodę z użyciem naturalnych kosmetyków, olej kokosowy tłoczony na zimno i nierafinowany, będzie twoim najlepszym przyjacielem! Ten naturalny tłuszcz doskonale nawilża skórę i odżywia ją. Bogaty w kwasy tłuszczowe dostarcza skórze niezbędnych składników, by ta jak najlepiej funkcjonowała i zachowała znakomitą kondycję.

Olej kokosowy można z powodzeniem stosować do skóry jako balsam, krem do rąk, oraz w zastępstwie pianki do golenia czy płynu do demakijażu.

Olejowanie włosów olejem kokosowym BIO

Nierafinowany ekologiczny olej kokosowy doskonale nadaje się także do olejowania włosów. Jeśli w domowym zaciszu wykonujesz zabiegi olejowania włosów, wypróbuj naturalny olej kokosowy BIO – taki tłuszcz nada się zarówno do olejowania na sucho, jak i do olejowania na mokro.

Dlaczego właśnie olej kokosowy BIO?

Olej kokosowy to bardzo wartościowy tłuszcz, który powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Społeczności pacyficzne od tysięcy lat wytwarzają olej kokosowy, który jest podstawowym tłuszczem w ich diecie – mieszkańcy wysp pacyficznych należą do jednych z najdłużej żyjących społeczności. Olej kokosowy marki Laboratorium Biooil jest pewnego rodzaju ewenementem na skalę krajową – jesteśmy jednymi z nielicznych, którzy olej tłoczą samodzielnie, w naszym zakładzie w Polsce. Nie sprowadzamy gotowego oleju – sprowadzamy certyfikowany surowiec i olej tłoczymy w naszym zakładzie produkcyjnym.

Dzięki temu mamy pełną kontrolę nad surowcem i olejem na każdym etapie produkcji, co pozwala nam przekazywać na ręce klienta produkt najwyższej jakości.
Ekologiczny olej kokosowy BIO firmy Laboratorium BIOOIL to najwyższej jakości olej z pierwszego tłoczenia na zimno, pozyskiwany z surowców pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych. Dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje wspaniały aromat i smak kokosa. W szerokim zakresie jest wykorzystywany w kuchni, podnosząc walory przygotowywanych potraw. Jest również chętnie wykorzystywany jest do celów kosmetycznych: przywraca blask i miękkość zniszczonym włosom oraz nawilża i odżywia suchą skórę.

Zakochaj się w oleju kokosowym BIO – to najlepszy tłuszcz do smażenia, wspaniały również do pieczenia.

Dowiedz się więcej o OLEJU KOKOSOWYM z naszego BLOGA:

 


Piśmiennictwo:

  1. Enig M., Zdrowotne działanie orzechów kokosowych, [w:] „ Nexus”, Lipiec-Sierpień 2002, s.24-29.
  2. Enig M., Zdrowotne działanie orzechów kokosowych, [w:] „ Nexus”, Wrzesień-Październik 2002, s.21-24.
  3. Fife B., Kokos – naturalny antybiotyk. Skuteczne terapie na powszechne schorzenia, wydawnictwo Vital, Białystok 2005.
  4. Krełowska-Kułas M., Znaczenie tłuszczu w żywieniu człowieka, [w:] „Zeszyty naukowe Uniwersytety Ekonomicznego w Krakowie”, 2009,  nr 834, s.39-53.
  5. Zdrojewicz Z., Popowicz E., Winiarski J., Wpływ składników zawartych w tłuszczach jadalnych na organizm człowieka, [w:] „Medycyna Rodzinna”, 2016, nr 4, s.195-200.
  6. Zielińska A., Nowak I., Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce, [w:] „Chemik”, 2014, nr 2, s.103-110.