Olejowi konopnemu przypisuje się wiele właściwości, od odżywczych, przez kosmetyczne po pro-zdrowotne. Pamiętajmy, że spożywając olej jako środek spożywczy możemy stosować go zgodnie z zaleceniami producenta, natomiast stosując go jako środek leczniczy lub kosmetyk, zawsze warto skonsultować dawkowanie i stosowanie oleju ze specjalistą, np. fitoterapeutą, dietetykiem, lekarzem, kosmetologiem.
Zawiera Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe Omega 6 i Omega 3, występujące w idealnej proporcji 3:1. To także bogate źródło witamin A, C. D i E oraz minerałów, przeciwutleniaczy i fitosteroli. Jest naturalnym antyoksydantem: opóźnia procesy starzenia i korzystnie wpływa na naszą odporność.
Doskonale sprawdza się w kuchni, nadając potrawom ciekawego, delikatnego orzechowego posmaku. Zalecany jest wyłącznie do stosowania na zimno: do surówek, sałatek, dipów i zimnych sosów czy dressingów. Ziemniaki lub kasza, polane olejem konopnym smakują wybornie. Olej konopny doskonale zastępuje także tradycyjne tłuszcze do smarowania pieczywa.
Olej konopny ma również swoje zastosowanie w domowych zabiegach kosmetyczno-pielęgnacyjnych.
Łagodzi skutki problemów skórnych (trądzik, atopowe zapalenia skóry, zmiany łuszczycowe), kojąc dolegliwości związane z występującym schorzeniem i przyspiesza gojenie. To naturalny środek nawilżający – tłuszcz zapobiega utracie wody z naszej skóry, dzięki czemu utrzymany jest optymalny poziom nawilżenia. Pomogą w usuwaniu przebarwień, wyrównując koloryt skóry.
Warto stosować go przy problemach związanych z włosami (wzmacnia cebulki i przeciwdziała wypadaniu włosów, poprawia ich kondycję, wygładza i odżywia), jest także bardzo pomocny przy łagodzeniu skutków łupieżu.
Olej konopny dla wegan i wegetarian
To produkt szczególnie polecany w diecie wegan – uzupełnia niedobory substancji odżywczych, spowodowane wyeliminowaniem mięsa.
Olej konopny z Laboratorium BIOOIL to tłoczony na zimno, nierafinowany, nieoczyszczony i niefiltrowany olej z nasion konopi siewnej. Jest doskonałym źródłem cennych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych.
Olej konopny Laboratorium BIOOIL posiada charakterystyczny zielony kolor, delikatnie orzechowo-korzenny smak i bardzo subtelny aromat. Olej konopny jest uwielbiany przez gospodynie domowe, które używają go od lat – używany jest do sałatek, surówek, warzyw gotowanych. Polska kuchnia od dziesięcioleci gości olej konopny w przepisach – dodaje się go do ugotowanych ziemniaków i kaszy, którym olej konopny znacznie podnosi walory smakowe.
Olej konopny CBD
Zupełnie innym produktem jest olej konopny CBD, który na rynku występuje również pod nazwą olejek konopny, olejek CBD. Olejek CBD jest produktem o przeznaczeniu terapeutycznym. Ekstrakt CO2 CBD w organicznym oleju konopnym tłoczonym na zimno charakteryzuje się harmonijnym spektrum naturalnych substancji roślinnych. Zawiera cenne kwasy tłuszczowe Omega-3, Omega-6 oraz flawonoidy, terpeny, fenole, CBN, CBV, CBG, witaminy i minerały.