Olej lniany BIO

 

Ekologiczny olej lniany BIO


100% Olej lniany OmegaLen BIO, czyli tzw. olej lniany budwigowy, to najwyższej jakości olej z pierwszego tłoczenia. OmegaLen BIO powstaje ze specjalnie wyselekcjonowanych nasion, które zostały wybrane ze szczególną starannością. Olej lniany ekologiczny OmegaLen BIO tłoczony jest z nasion pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych. Dzięki mechanicznemu procesowi tłoczenia na zimno, olej zachowuje pełne właściwości biologiczne i odżywcze nasion, z których powstał. Olej lniany OmegaLen BIO firmy Laboratorium BIOOIL polecany jest zarówno osobom stosującym dietę dr Budwig, jak i wszystkim, którzy pragną zdrowo się odżywiać.  Olej lniany OmegaLen BIO to doskonałe źródło roślinnych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) Omega 3-ALA, które są niezwykle ważne dla ludzkiego organizmu. Kwasy omega 3 mają istotny wpływ na układ krążenia oraz układ nerwowy. Olej lniany polecany jest również wegetarianom i sportowcom.

Oleje tłoczone na zimno

OLEJ LNIANY OmegaLen BIO

Wysokolinolenowy olej lniany OmegaLen BIO jest tłoczony na zimno z najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowanego surowca, pochodzącego z certyfikowanych upraw ekologicznych. Olej jest zawsze z pierwszego tłoczenia, nieoczyszczony i nierafinowany. Tłoczenie na zimno pozwala zachować olejowi wszystkie najcenniejsze właściwości nasion lnu, z których został wytłoczony. Jego atutem jest naturalny aromat i smak, pozbawiony nieprzyjemnej nuty goryczy.

Olej lniany OmegaLen BIO nie zawiera GMO, sztucznych dodatków, barwników i konserwantów.

Olej lniany OmegaLen BIO jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie, powinny być przyjmowane w codziennej diecie.  Olej lniany OmegaLen BIO jest doskonałym składnikiem diety dr Johanny Budwig. Przyjmowanie oleju lnianego w codziennej diecie oraz stosowanie go do zabiegów kosmetyczno-pielęgnacyjnych wspomaga także wygląd i kondycję naszej skóry, włosów i paznokci.

Tłoczony na zimno olej lniany OmegaLen BIO należy wykorzystywać wyłącznie do potraw na zimno: sosów, dipów, past, sałatek i surówek. Można także przyjmować go bezpośrednio.

Regularne olejowanie włosów olejem lnianym OmegaLen BIO przywraca im miękkość, elastyczność i blask.

Olej lniany OmegaLen BIO firmy Laboratorium BIOOIL jest pozbawiony nieprzyjemnego smaku goryczy.

Dowiedz się więcej o naszym ekologicznym OLEJU LNIANYM BIO:


Piśmiennictwo

  1. Dzięcioł M., Przysławski J., Ocena wartości odżywczej i aktywności biologicznej wybranych olejów roślinnych dostępnych na rynku polskim w kontekście profilaktyki chorób dietozależnych, [w:] „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 2013, XLVI, 1, s. 20-26.
  2. Firląg M., Gaca K., Bałasińska B., Zastosowanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-3 w leczeniu psów i kotów, [w:] „Życie weterynaryjne”, 2013, nr 88 (7), s. 565-569.
  3. Gluza E., Skoczyńska A., Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w ochronie skóry przed działaniem szkodliwych czynników, [w:] „Kosmetologia Estetyczna”, 2012, nr I, s. 31-34.
  4. Gugała M., Zarzecka K., Sikorska A., Prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego, [w:] „Postępy Fitoterapii”, nr 2/2014, s.100-103.
  5. Łoźna K., Kita a., Styczyńska M., Biernat J., Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, [w:] „Problemy Higieny i Epidemiologii”, 2012, Nr 93 (4), s. 871-875.
  6. Masłowski A., Andrejko D., Ślaska-Grzywna B., Sagan A., Szmigielski M., Mazur J., Rydzak L., Sobczak P., Wpływ temperatury i czasu przechowywania na wybrane cechy jakościowe oleju rzepakowego, lnianego i lniankowego, [w:] „Inżynieria Rolnicza”, 2013, Zeszyt 1 (141) Tom 1, s. 115-124.
  7. Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B., Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna, [w:] „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, 2012, Nr 1(80), s. 27-44.
  8. Popis E., Ratusz K., Przybysz M., Krygier K., Sakowska A., Konarska M., Światowa oraz polska produkcja lnu oleistego i oleju lnianego, [w:] „Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego”, tom 15 (XXX), zeszyt 2, 2015, s. 106-116.
  9. Skwarek M., Dolatowski Z., Jakość ekologicznych olejów tłoczonych na zimno, [w:]”Nauka. Przyroda. Technologie”, 2013, Tom 7, Zeszyt 3, s.1-11.
  10. Wawryka J., Teodorczyk A., Zdrojewicz Z., Zastosowanie lecznicze siemienia lnianego, [w:] „Medycyna Rodzinna”, nr 1/2017, s. 41-47.
  11. Wielebski F., Wójtowicz M., Spasibionek S., Zawartość tłuszczu oraz profil kwasów tłuszczowych w oleju żółto i brązowonasiennych odmian lnu oleistego ( Linum Usitatissimum L.) w zmiennych warunkach agrotechnicznych i siedliskowych, [w:] „Fragmenta Agronomica”, 2017, Nr 34 (2), s. 103-114.