Olej lniany produkowany w Laboratorium BIOOIL to produkt wolny od GMO, w 100% naturalny, nieoczyszczony i nierafinowany. Nie zawiera żadnych konserwantów ani żadnych sztucznych dodatków. Olej rozlewamy do ciemnych butelek z brązowego szkła, co zapewnia im bezpieczeństwo (olej lniany jest bardzo wrażliwy na promienie słoneczne i temperaturę).
Dieta doktor Budwig to opracowany w XX wieku protokół dietetyczny, którego autorką była ceniona niemiecka badacz, doktor Johanna Budwig. Więcej o diecie doktor Budwig możesz przeczytać w sekcji DIETA DR BUDWIG.
Olej lniany to specyficzny produkt – został wytłoczony na zimno, pozostał nierafinowany i nieoczyszczony, aby zachowywał pełnię właściwości nasion z których powstał. Jak już wspomniano, kwasy omega 3 są bardzo nietrwałe, i narażenie ich na kontakt z wysoką temperaturą czy ekspozycja na promienie słoneczne może sprawić, że kwasy te się utlenią i olej straci na wartości. Dlatego tak ważne jest kupowanie świeżego oleju tuż po wytłoczeniu, zapakowanego w ciemną szklaną butelkę i termos ( naczynie pozwalające na czas transportu zapewnić maksymalnie niską temperaturę). Olej musi być przechowywany w lodówce przez cały czas. Można stosować go wyłącznie na zimno – nie smażymy, nie gotujemy i nie pieczemy z użyciem oleju lnianego.
Zastosowanie oleju lnianego może być bardzo różnorakie. Część osób będzie spożywała go samodzielnie – do kuracji ssania oleju lub do diety Budwig. W związku z tym, że olej lniany stosujemy wyłącznie na zimno, można używać go na przykład do surówek, sałatek, dipów warzywnych, past twarogowych, sosów na zimno, jako polewa do gotowanych warzyw.
Olej lniany ZŁOCISTY
W ofercie Laboratorium Biooil znajdziecie Państwo olej lniany tłoczony z nasion lnu brązowego oraz olej lniany tłoczony z nasion lnu złocistego. Olej lniany złocisty charakteryzuje się wyższą ilością kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3 (jest ich ponad 57 %). Oba rodzaje olei, zarówno olej z siemienia brązowego, jak i złotego, przechodzą w naszej tłoczni szereg badań potwierdzających parametry nasion i samego oleju. Dzięki temu możemy zapewnić Państwu produkty bezpieczne, świeże, o wysokiej jakości.
Gwarantujemy Państwu najwyższą jakość i doskonały smak, ponieważ:
- do produkcji używamy tylko najlepszych surowców, spełniających wysokie wymagania jakościowe;
- każda partia surowców przechowywana jest w warunkach zapewniających świeżość i naturalne wartości odżywcze;
- każda partia wytłoczonego oleju spełnia wszystkie wymagania, m.in. pod kątem ilości i struktury zawartych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych oraz parametrów gwarantujących świeżość i najwyższą jakość oleju;
- olej tłoczony jest na zimno w temperaturze do 40°C w sposób zapewniający zachowanie naturalnych właściwości lnu, z którego został wytłoczony;
Olej lniany zawiera 54 g kwasu alfalinolenowego (Omega 3) w 100 g.
Olej lniany jest tłuszczem bardzo niestabilnym – oznacza to, że nastawiony na działanie warunków takich jak światło czy temperatura, bardzo szybko traci swoje cenne właściwości. Kwas tłuszczowy Omega-3 bardzo szybko się utlenia. Niestety, przechowywany w niewłaściwy sposób olej lniany, będzie bezużyteczny, a do tego niesmaczny. Niezwykle istotne jest, by olej przechowywany był w ciemnych szklanych butelkach (które zminimalizują działanie promieni słonecznych w czasie transportu oleju) w temperaturze od 2 do 10 stopni Celsjusza – najlepiej w lodówce (wówczas mamy najlepszą gwarancję tego, że olej zachowa wszystkie cenne właściwości pro-zdrowotne).
Olej lniany musi być przechowywany w lodówce już po produkcji, nie jak sugerują niektóre poradniki dopiero po otwarciu. Jeśli kupują Państwo olej w sklepie stacjonarnym, proszę zwrócić szczególną uwagę na to, czy olej, który Państwo otrzymali jest zimny (co potwierdza, że został wyjęty z lodówki). Oleje lniane stojące na półkach lub takie w szklanych przezroczystych butelkach nie dostarczą cennych kwasów omega 3. Jeśli oleju lnianego używamy do diety dr Budwig, wybierajmy ten z oznaczeniem WYSOKOLINOLENOWY lub DO DIETY DR BUDWIG – będzie to olej tłoczony z nasion charakteryzujących się największą zawartością cennych tłuszczy.
Nie przelewajmy oleju do nieoryginalnych butelek czy opakowań – po każdym użyciu dokładnie zakręcajmy butelkę i jak najszybciej chowajmy z powrotem do lodówki. Olej lniany tłoczony na zimno ma 2-3 miesiące ważności – licząc od dnia wytłoczenia. Olej lniany OmegaLen ma dwumiesięczną datę przydatności do spożycia, ze względu na stabilność smaku właśnie przez dwa miesiące. Po dwóch miesiącach olej nadal przez ok. 30 dni nadaje się do spożycia, jednak jego smak może się już zmienić – olej będzie wówczas niesmaczny.
Jeśli olej lniany stosujemy regularnie i jest on stałym elementem w naszej diecie, kupujmy go regularnie w ilościach dostosowanych do zużycia. Lepiej kupić mniejsze opakowanie i cieszyć się świeżym olejem.
Olej lniany OmegaLen BIO firmy Laboratorium BIOOIL polecany jest zarówno osobom stosującym dietę dr Budwig, jak i wszystkim, którzy pragną zdrowo się odżywiać. Olej lniany OmegaLen BIO to doskonałe źródło roślinnych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) Omega 3-ALA, które są niezwykle ważne dla ludzkiego organizmu. Kwasy omega 3 mają istotny wpływ na układ krążenia oraz układ nerwowy. Olej lniany polecany jest również wegetarianom i sportowcom.
OLEJ LNIANY OmegaLen BIO
100% Olej lniany OmegaLen BIO, czyli tzw. olej lniany budwigowy, to najwyższej jakości olej z pierwszego tłoczenia. OmegaLen BIO powstaje ze specjalnie wyselekcjonowanych nasion, które zostały wybrane ze szczególną starannością. Olej lniany ekologiczny OmegaLen BIO tłoczony jest z nasion pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych. Dzięki mechanicznemu procesowi tłoczenia na zimno, olej zachowuje pełne właściwości biologiczne i odżywcze nasion, z których powstał.
Wysokolinolenowy olej lniany OmegaLen BIO jest tłoczony na zimno z najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowanego surowca, pochodzącego z certyfikowanych upraw ekologicznych. Olej jest zawsze z pierwszego tłoczenia, nieoczyszczony i nierafinowany. Tłoczenie na zimno pozwala zachować olejowi wszystkie najcenniejsze właściwości nasion lnu, z których został wytłoczony. Jego atutem jest naturalny aromat i smak, pozbawiony nieprzyjemnej nuty goryczy.
Olej lniany OmegaLen BIO nie zawiera GMO, sztucznych dodatków, barwników i konserwantów.
Skład oleju lnianego BIO
Olej lniany OmegaLen BIO jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie, powinny być przyjmowane w codziennej diecie. Olej lniany OmegaLen BIO jest doskonałym składnikiem diety dr Johanny Budwig. Przyjmowanie oleju lnianego w codziennej diecie oraz stosowanie go do zabiegów kosmetyczno-pielęgnacyjnych wspomaga także wygląd i kondycję naszej skóry, włosów i paznokci.
Tłoczony na zimno olej lniany OmegaLen BIO należy wykorzystywać wyłącznie do potraw na zimno: sosów, dipów, past, sałatek i surówek. Można także przyjmować go bezpośrednio.
Olej lniany ekologiczny w kosmetyce na włosy
Regularne olejowanie włosów olejem lnianym OmegaLen BIO przywraca im miękkość, elastyczność i blask.
Olej lniany OmegaLen BIO firmy Laboratorium BIOOIL jest pozbawiony nieprzyjemnego smaku goryczy.
Smakowy olej lniany
Do wytłoczenia oleju lnianego wykorzystywane jest starannie wyselekcjonowane, najwyższej jakości siemię lniane. Tłoczony na zimno, o naturalnym smaku i aromacie, wzbogacony został orzeźwiającym smakiem cytryny. To olej zawsze z pierwszego tłoczenia, nieoczyszczony i nierafinowany.
Proces tłoczenia przebiega w temperaturze poniżej 40 st. C, dzięki czemu olej zachowuje cenne właściwości biologiczne nasion, z których został pozyskany. Olej nie zawiera GMO, konserwantów, sztucznych dodatków i barwników.
Olej lniany o smaku cytrynowym to doskonałe połączenie bogactwa kwasów Omega 3 i rześkiej nuty cytrusów. Kwasy Omega 3 są niezbędne dla naszego prawidłowego funkcjonowania i nie mogąc wytworzyć ich samodzielnie, powinniśmy przyjmować je w zbilansowanej diecie. Olej lniany o smaku cytryny jest produktem, który zaleca się stosować w diecie dr Budwig. Cenne właściwości kwasów Omega 3 zawartych w oleju lnianym mają korzystny wpływ na nasz układ nerwowy, krwionośny, regulują także poziom cholesterolu oraz wspierają kurację wielu schorzeń.
Olej lniany o smaku cytrynowym to doskonała kompozycja smakowa, która nada potrawom przygotowywanym na zimno lekkiego i ożywczego charakteru. Polecany do sałatek, surówek, koktajli i dipów. Tłuszcze roślinne ułatwiają transport i rozpuszczanie witamin zawartych w warzywach i owocach, dlatego warto do np. świeżo wyciśniętego soku z marchwi wlać kilka kropel oleju lnianego o smaku cytrynowym.
Najwyższej jakości olej tłoczony na zimno z wyselekcjonowanego ze szczególną starannością surowca. Nierafinowany i nieoczyszczony, zawsze z pierwszego tłoczenia. Olej, aby zachował najcenniejsze właściwości nasion – jak np. bogactwo kwasów Omega 3 – jest tłoczony na zimno.
Także dzięki procesowi tłoczenia na zimno olej lniany odznacza się naturalnym smakiem i aromatem, a nuta bazylii nadaje mu interesującego charakteru. Olej lniany o smaku bazylii to produkt w pełni naturalny, wolny od GMO. Nie zawiera konserwantów, sztucznych dodatków i barwników.
Zawarte w oleju lnianym o smaku bazylii kwasy Omega 3 mają szczególne znaczenie przy prowadzeniu zdrowej, zbilansowanej diety, mającej korzystny wpływ na naszą kondycję, dobre samopoczucie, a także wygląd skóry, włosów i paznokci. Olej ten jest zalecany do stosowania w diecie dr Budwig, która wspiera leczenie wielu schorzeń, właśnie ze względu na cenne właściwości kwasów Omega 3.
Olej lniany o smaku bazylii to doskonała kompozycja, w której połączono cenne właściwości i delikatny oleju lnianego z nutą kuchni południowej. Produkt powinien być stosowany wyłącznie na zimno, np. do surówek, sałatek, past, dipów i przestudzonych sosów i koktajli.
Kompozycja zimnotłoczonego oleju lnianego, oleju z czarnuszki oraz smaku bazylii to innowacyjna propozycja do zbilansowanej, zdrowej i zróżnicowanej kuchni. Łączy bogactwo kwasów Omega 3 i dobroczynne właściwości czarnuszki. Wyrazisty i aromatyczny olej jest produktem tłoczonym na zimno, zawsze z pierwszego tłoczenia, nierafinowanym i nieoczyszczonym. Nie zawiera GMO, sztucznych dodatków, konserwantów i barwników.
Do wyprodukowania oleju wykorzystano surowiec najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowany. Jest to produkt pełni naturalny, który dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje najcenniejsze właściwości nasion, z których został wytłoczony. Ma niepowtarzalny, wyrazisty smak i interesujący aromat.
Olej lniany z olejem z czarnuszki o smaku bazylii to przede wszystkim bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega 3, korzystnie wpływających na nasz układ nerwowy i krwionośny, a także na pracę mózgu. Olej lniany z olejem z czarnuszki o smaku bazylii jest doskonałym składnikiem diety dr Johanny Budwig, wspierającej leczenie różnego rodzaju dolegliwości.
Olej lniany z olejem z czarnuszki o smaku bazylii to doskonała kompozycja, w której połączono cenne właściwości oleju lnianego z nutą kuchni południowej, wspartą wyrazistym akcentem o pieprzowo-korzennym smaku czarnuszki. Produkt powinien być stosowany wyłącznie na zimno, np. do surówek, sałatek, past, dipów i przestudzonych sosów oraz koktajli.
Olej z czarnuszki, który znalazł się w tej kompozycji smakowej tłoczony jest z nasion czarnuszki egipskiej, zwanej “czarnym złotem” lub “złotem faraonów”.
Olej tłoczony na zimno z najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowanego surowca. Proces tłoczenia na zimno gwarantuje zachowanie przez olej cennych, biologiocznych właściwości nasion, z których został wyprodukowany. Jest olejem naturalnym, nierafinowanym i nieoczyszczonym, do którego produkcji nie używa się sztucznych dodatków, barwników i konserwantów. Nie zawiera GMO.
Olej lniany z kapsaicyną to doskonałe połączenie smaku, aromatu i cennych właściwości.
Olej lniany z kapsaicyną to przede wszystkim bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 oraz korzystne dla naszego organizmu działanie kapsaicyny.
Niedobory kwasów Omega 3 niekorzystnie odbijają się na funkcjonowaniu naszego organizmu, a dzięki ich uzupełnianiu w codziennej diecie wspieramy pracę układu nerwowego, krwionośnego. Kwasy Omega 3 regulują także prawidłowy poziom cholesterolu. Równie cenne dla naszego organizmu właściwości kapsaicyny (przyspiesza metabolizm) w połączeniu z kwasami Omega 3, zawartymi w oleju lnianym doskonale wpisują się w dietę dr Budwig. Przyjmowanie oleju lnianego z kapsaicyną w codziennej diecie oraz stosowanie go do zabiegów kosmetyczno-pielęgnacyjnych wspomaga także wygląd i kondycję naszej skóry, niwelując schorzenia tkanki.
Wyrazista nuta ostrej kapsaicyny w oleju lnianym to wspaniałe urozmaicenie potraw serwowanych na zimno: dipów, sałatek, surówek i koktajli.
Przyspieszające metabolizm działanie kapsaicyny można wykorzystać przy masażu skóry ze zmianami celulitowymi. Smak papryczek chili lub habanero to właśnie zawarta w nich kapsaicyna, która silnie oddziałuje na nasze receptory bólu.