Olej rzepakowy BIO

Olej rzepakowy BIO tłoczony na zimno

100% olej rzepakowy, tłoczony na zimno, najwyższej jakości. Ekologiczny olej rzepakowy BIO od Laboratorium BIOOIL powstaje ze starannie wyselekcjonowanych nasion rzepaku, które pozyskujemy z certyfikowanych upraw ekologicznych. Olej rzepakowy to nasza polska „oliwa północy”, która jest znakomitym źródłem kwasów Omega 3. Olej rzepakowy bio charakteryzuje się pięknym naturalnym smakiem i aromatem rzepaku oraz klarowną żółtą barwą – dodany do potrawy sprawia, że mamy wrażenie obecności słońca na talerzu.

Olej rzepakowy świetnie sprawdzi się również jako baza do tworzenia naturalnych kosmetyków  – zarówno w domowym zaciszu, jak i w profesjonalnych zakładach. Polecamy olej rzepakowy BIO z Laboratorium BIOOIL – smacznego!

Oleje tłoczone na zimno

Olej rzepakowy tłoczony na zimno – w kuchni stosujemy na zimno

Olej rzepakowy marki Laboratorium BIOOIL to tłuszcz roślinny tłoczony na zimno – nie bez powodu zdecydowaliśmy się własnie na taki proces produkcji. Tłoczenie na zimno sprawia, że w oleju zachowujemy cenne naturalne substancje, w tym kwasy tłuszczowe. Niestety (choć w zależności od perspektywy to i „stety”) oleje tłoczone na zimno (z nielicznymi wyjątkami) należy stosować wyłącznie na zimno. Poddawanie takich olejów obróbce cieplnej może prowadzić do utraty cennych właściwości oraz przeistaczania się kwasów tłuszczowych w inne substancje. Pod wpływem ciepła zmienia się ich budowa – niestety nie na lepsze.

Jeśli inwestujesz w zdrowie i świeże produkty, staraj się korzystać z nich zachowując ich cenne właściwości – nie smaż, nie gotuj, nie piecz. Używaj do sałatek, surówek, past kanapkowych (na zimno), sosów i dipów (na zimno). Na bazie oleju rzepakowego BIO przygotujesz rewelacyjne pesto z bazylii, szpinaku, suszonych pomidorów, jarmużu i w zasadzie każdego innego naturalnego składnika.

Olej rzepakowy – to ma smak!

Bardzo często spotykamy się z zaskoczeniem ze strony Klientów, którzy próbują naszego oleju rzepakowego. Zaskakujące dla nich jest to, że olej rzepakowy… ma smak. Nic w tym dziwnego – przyzwyczajeni do sklepowych rafinatów kojarzymy olej rzepakowy z lekkim, rzadkim i niemal bezwonnym tłuszczem. Olej rzepakowy nierafinowany  i tłoczony na zimno jest zupełnie inny! Gęsty, złoty, pachnąc i po prostu przepyszny! Gdy raz go spróbujesz, nie zamienisz na żaden inny – gwarantujemy.


Piśmiennictwo:

  1. Łoźna K., Kita A., Styczyńska M., Biernat J., Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, [w:] „Problemy higieny i epidemiologii”, nr 93(4), 2012, s. 871-875.
  2. Mińkowski K., Grześkiewicz S., Jerzewska M., Ocena wartości odżywczej olejów roślinnych o dużej zawartości kwasów linolenowych na podstawie składu kwasów tłuszczowych, tokoferoli i steroli, [w:] „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, nr 2, 2011, s. 124-135.
  3. Walczak Z., Starzycki M., Ocena profilu kwasów tłuszczowych w olejach tłoczonych na zimno w kontekście rekomendacji ich w żywieniu osób aktywnych fizycznie, [w:] „Bromatologia i chemia toksykologiczna”, nr XLVI, 2013, s. 316-322.