Olej słonecznikowy BIO

 Olej słonecznikowy tłoczony na zimno – z ekologicznego surowca

100% ekologiczny olej słonecznikowy BIO, który powstał ze starannie wyselekcjonowanych i specjalnie wybranych nasion słonecznika z certyfikowanych upraw ekologicznych. Olej słonecznikowy  to ekologiczny produkt, który powstał w procesie tradycyjnego tłoczenia na zimno. Dzięki temu udało się zachować pełnię właściwości biologicznych i odżywczych tego oleju. Ekologiczny olej słonecznikowy BIO to doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Cechuje się delikatnym smakiem i zapachem. Można stosować go na wiele różnych sposobów – jako sos do sałatek, jako uzupełnienie past, dipów i sosów, w kuracji ssania oleju. Olej słonecznikowy Laboratorium BIOOIL ma delikatny smak i zapach – można użyć go jako bazy do olejów smakowych.

Oleje tłoczone na zimno - ekologiczne

Zastosowanie oleju słonecznikowego

Olej słonecznikowy to naturalny olej o bardzo szerokim spektrum zastosowania – można wykorzystać go w kuchni do przygotowania wielu ciekawych potraw, jak również zastosować do codziennej pielęgnacji. Pamiętajmy jednak, aby oleju zimnotłoczonego nie stosować na ciepło – pod wpływem ciepła traci swoje cenne właściwości, dlatego zaleca się użycie wyłącznie na zimno. Doskonale nada się do przygotowania sosu do surówek i sałatek, wszelkiego rodzaju pesto i jako spoiwa do past warzywnych i twarogowych.

Olej z pestek słonecznika tłoczony na zimno to źródło cennych kwasów tłuszczowych i substancji odżywczych. Jest często wykorzystywany do tzw. kuracji ssania oleju. Ze względu na swój uniwersalny charakter, służy jako baza do wielu mieszanek olejowych.

Dowiedz się więcej o EKOLOGICZNYM OLEJU SŁONECZNIKOWYM z naszego BLOGA:


Piśmiennictwo:

  1. Łoźna K., Kita A., Styczyńska M., Biernat J., Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, [w:] „Problemy higieny i epidemiologii”, nr 93(4), 2012, s. 871-875.
  2. Mińkowski K., Grześkiewicz S., Jerzewska M., Ocena wartości odżywczej olejów roślinnych o dużej zawartości kwasów linolenowych na podstawie składu kwasów tłuszczowych, tokoferoli i steroli, [w:] „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, nr 2, 2011, s. 124-135.
  3. Walczak Z., Starzycki M., Ocena profilu kwasów tłuszczowych w olejach tłoczonych na zimno w kontekście rekomendacji ich w żywieniu osób aktywnych fizycznie, [w:] „Bromatologia i chemia toksykologiczna”, nr XLVI, 2013, s. 316-322.