Olej tłoczony na zimno z najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowanego surowca. Zawsze z pierwszego tłoczenia, nieoczyszczony i nierafinowany.Dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje najcenniejsze właściwości nasion, z których został wytłoczony. O naturalnym smaku i aromacie, bez GMO, konserwantów, sztucznych dodatków i barwników.
Olej z ostropestu używany jest zarówno w kuchni – powinno się spożywać na zimno, np. jako dodatek do sałatek, surówek, sosów czy dipów – jak również w kosmetyce. Dba o jak najdłuższe utrzymanie młodego i zdrowego wyglądu. Olej ten wspomaga pielęgnację cery trądzikowej, nie zatyka porów w skórze, rozjaśnia plamy i przebarwienia powstałe w wyniku nadmiernego korzystania ze słońca lub też jako pozostałość po silnym zapaleniu skórnym. Olej z ostropestu posiada silne właściwości regenerujące, zmiękcza zrogowaciałą skórę dłoni i stóp oraz zmniejsza zaczerwienienia skórne. Olej z ostropestu należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Właściwości oleju z ostropestu
Nasiona ostropestu to naturalne źródło sylimaryny, czyli substancji dobroczynnie wpływającej na stan i pracę naszej wątroby. Tłoczony na zimno i nierafinowany olej z nasion ostropestu to gwarancja zachowanie tych właściwości. Olej ten, wprowadzony do codziennej diety będzie miał dobroczynny wpływ na stan wątroby po długotrwałej kuracji lekami bądź narażonej na kontakt z toksycznym środowiskiem.
Olej z ostropestu w kuchni
To doskonały produkt do sałatek, surówek i potraw na zimno. Może mieć wielorakie zastosowanie, ponieważ nie zmienia smaku potrawy.
Kosmetyczne właściwości oleju z ostropestu
Olej z ostropestu doskonale rozjaśnia przebarwienia melaninowe (te małe, niechciane „piegi” wątrobowe i plamy po nadmiernym nasłonecznieniu), a także opóźnia procesy starzenia. Likwiduje zgrubiały i zrogowaciały naskórka (szczególnie u stóp) i sprawdza się przy pielęgnacji skórek i paznokci. Łagodzi skutki atopowego zapalenia skóry, odżywia i nawilża skórę przesuszoną, przywracając jej elastyczność i miękkość. Sprawdza się także w leczeniu zmian łuszczycowych, oparzeń słonecznych, zajadów i ukąszeń owadów.
Może być pomocny w walce ze zbędnymi kilogramami, jako zastępstwo innych tłuszczy.
Olej z ostropestu Laboratorium BIOOIL® Olej z ostropestu używany jest zarówno w kuchni – powinno się spożywać na zimno, np. jako dodatek do sałatek, surówek, sosów czy dipów – jak również w kosmetyce. Dba o jak najdłuższe utrzymanie młodego i zdrowego wyglądu. Olej ten wspomaga pielęgnację cery trądzikowej, nie zatyka porów w skórze, rozjaśnia plamy i przebarwienia powstałe w wyniku nadmiernego korzystania ze słońca lub też jako pozostałość po silnym zapaleniu skórnym. Olej z ostropestu posiada silne właściwości regenerujące, zmiękcza zrogowaciałą skórę dłoni i stóp oraz zmniejsza zaczerwienienia skórne. Olej z ostropestu należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.