Kalmary z czosnkiem i chilli z olejem arganowym

Opublikowano:
Kalmary z czosnkiem i chilli

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

Kalmary myjemy, osuszamy i kroimy w dość grube krążki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i chilli – dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawione solą i pieprzem kalmary. Należy bardzo uważać, aby kalmary się nie spaliły, zwykle na patelni powinny się smażyć przekładane z jednej strony na drugą ok 3-4 min, aż do uzyskania lekko złotego koloru. Przed podaniem kalmary „zraszamy” zdrowym olejem arganowym.

Uwaga: tak przygotowane kalmary doskonale smakują z ryżem, tostami pszennymi, gotowanymi warzywami oraz ze świeżymi sałatkami.

Można także do tego przepisu użyć mrożonych kalmarów, które przed procesem smażenia – rozmrozimy.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tego przepisu użyto ekologicznego oleju arganowego BIO