Kozi ser podawany na tostach na ciepło z akcentem oleju arganowego

Opublikowano:
Brak zdjęcia

SKŁADNIKI:

  • 2 plastry koziego sera grubości ok 2 cm każdy
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 3 łyżki stołowe oleju arganowego Laboratorium Biooil
  • szczypta łagodnej papryki
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • kilka liści sałaty, może być mix sałat lub ulubiony gatunek – do wyboru
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Marynata: mieszamy ze sobą 2 łyżki oleju arganowego, miód i szczyptę słodkiej papryki. W tak przygotowanej zalewie przez 20 min. moczymy w lodówce kozi ser. W tym czasie układamy równo na talerzach mix sałat oraz przygotowujemy sos: 1 łyżka oleju arganowego wymieszana z octem winnym. Po 20 minutach zamarynowany ser układamy na tostach i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnik rozgrzanego do 180°C. Gdy tosty się zarumienią i ser zacznie się topić wyjmujemy i układamy na przygotowanej sałacie. Całość polewamy sosem i podajemy na ciepło. Składniki podane są dla dwóch osób.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tego przepisu użyto oleju arganowego BIO