Makaron sojowy z grillowanym łososiem i olejem rzepakowym

Opublikowano:
Brak zdjęcia

SKŁADNIKI

  • 200 gram filetu z łososia
  • 1 opakowanie makaronu sojowego
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego Laboratorium Biooil
  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego
  • 1/2 zielonego ogórka
  • garść posiekanej świeżej kolendry
  • garść prażonego słonecznika
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Łososia myjemy, osuszamy w papierowym ręczniku. Doprawiamy solą i pieprzem i grillujemy na patelni grillowej z obu stron, aż ryba nabierze lekko złotego koloru.
Makaron sojowy gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta na opakowaniu. Po odcedzeniu dodajemy do niego przestudzone kawałki grillowanego łososia. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i zielonego ogórka.
Przygotowanie sosu: mieszamy se sobą olej rzepakowy, sok z cytryny i sos sojowy. Dodajemy siekaną kolendrę.
Tak przygotowany sos dodajemy do makaronu z łososiem i warzywami i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Przekładamy makaron na talerze, każdą porcję posypujemy prażonym słonecznikiem.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tego przepisu użyliśmy oleju rzepakowego Laboratorium Biooil. Taki olej możesz kupić w naszym sklepie: