Mule z pomidorami i olejem arganowym

Opublikowano:
Mule z pomidorami

SKŁADNIKI:

  • 1 kg żywych, świeżych muli (najlepiej jest kupować w sprawdzonych sklepach rybnych lub bezpośrednio od rybaków)
  • 5 łyżek stołowych oleju arganowego Laboratorium Biooil
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku kilka dojrzałych pomidorów cherry
  • 1 czerwona papryka kilka gałązek świeżej kolendry
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE:
Oczyszczone mule gotujemy w wodzie przyprawionej solą i pieprzem ok 5 minut. Nie należy przekroczyć tego czasu, ponieważ małże staną się twarde. W oddzielnym naczyniu wlewamy olej arganowy, dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę, czerwoną paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Pomidory kroimy w ćwiartki i wsypujemy do pozostałych warzyw. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Ugotowane mule dokładnie oglądamy i wyrzucamy te, które się nie otworzyły pod wpływem wysokiej temperatury. Te z otwartymi muszlami przekładamy na półmisek i polewamy przygotowanym sosem z oleju arganowego i warzyw. Całość delikatnie mieszamy. Chwilkę przed podaniem potrawę posypujemy drobno posiekaną kolendrą.

SMACZNEGO!

Mule – jak oczyścić krok po kroku
Krok 1. Przebieramy dokładnie wszystkie mule. Wyrzucamy te z uszkodzonymi muszlami. Otwarte mule delikatnie „szturchamy” nożem lub stukamy muszelką w blat stołu – jeśli po chwili się zamkną, są żywe i nadają się do zjedzenia. Te, które się nie zamknęły, wyrzucamy. Również zamknięte mule, które są znacznie cięższe od pozostałych, należy wyrzucić, bo prawdopodobnie będą wypełnione piaskiem. Można też ewentualnie upiec je w piekarniku i po otwarciu przepłukać piasek wodą.
Krok 2.Usuwamy z muli wszelkie glony i inne wodne „naleciałości”, następnie każdą muszelkę szorujemy szczoteczką, opłukując pod strumieniem zimnej wody.
Krok 3.Za pomocą noża dokładnie zeskrobujemy narośla, za pomocą których mule były przytwierdzone do skały.
Krok 4.Wszystkie mule jeszcze raz płuczemy pod strumieniem zimnej wody i odcedzamy na durszlaku.
Tak oczyszczone mule nadają się do obróbki termicznej.

Do przygotowania tego przepisu użyto oleju arganowego BIO