Opublikowano:

Olej kokosowy nierafinowany stał się ostatnimi czasy bardzo popularny. Co sprawiło, że jest tak często wybieranym produktem, który został wręcz okrzyknięty produktem z grupy tzw. superfoods? Prawdopodobnie jego różnorakość zastosowania oraz niesamowity przyjemny kokosowy posmak i aromat. Ale czy olej kokosowy zawsze jest taki sam? Czy każdy olej kokosowy będzie miał dokładnie te same właściwości?

Olej kokosowy nierafinowany czy olej kokosowy rafinowany? Co wybrać?Oleje kokosowe

Zacznijmy od tego, że olej kokosowy można podzielić na dwie grupy: oleje kokosowe nierafinowane oraz oleje kokosowe rafinowane – to zdecydowanie najpowszechniejszy podział. Do pierwszej grupy zaliczane są wszystkie tłoczone na zimno oleje kokosowe, które nie zostały poddane procesowi rafinacji i posiadają pełnię właściwości biologicznych (nic, co w kokosie umieściła natura, nie zostało usunięte, zmniejszone, zmienione). Olej kokosowy rafinowany, to, jak sama nazwa wskazuje, olej poddawany procesowi rafinacji, czyli oczyszczania pod wpływem wysokiej temperatury i odpowiednich substancji chemicznych (dopuszczonych do kontaktu z produktem spożywczym) – w procesie rafinacji olej kokosowy traci swój aromat, posmak, ale i wiele właściwości. O wiele lepszym wyborem jest więc olej kokosowy nierafinowany, który doskonale sprawdzi się zarówno w kuchni, jak i do codziennej pielęgnacji.

Dlaczego olej nierafinowany będzie lepszy?

Oleje nierafinowane, bo dotyczy to wszystkich olejów roślinnych naturalnie tłoczonych na zimno i nierafinowanych, są zdrowsze i lepsze pod wieloma względami. Już po samym otwarciu butelki (lub odpowiednio słoika) zauważymy wyraźne różnice: piękny zapach surowca, z którego został wytłoczony olej i wyrazisty kolor oleju są charakterystyczne dla olei nierafinowanych. Oleje rafinowane pozbawione są zapachu, a ich barwa w porównaniu do oleju nierafinowanego jest przygaszona, w niektórych przypadkach, np. przy kokosie, użytkownik może mieć wrażenie, że olej jest „brudny”.

Inną różnicą będzie też klarowność olei – nierafinowane są olejami nieoczyszczonymi, mogą więc posiadać naturalne osady. Oleje rafinowane są bardzo klarowne i nie ma w nich osadów.

Zasadniczą różnicą jest również termin przydatności do spożycia – oleje nierafinowane, z racji tego, że nie są poddawane procesom rafinacji, mają krótki termin przydatności do spożycia (od kilku do kilkunastu miesięcy), natomiast oleje rafinowane nawet do 4 lat.

Proces rafinacji sprawia, że oleje pozbawia się tego, co w nich najcenniejsze – tracą składniki odżywcze i mineralne oraz wspaniały smak i aromat. Co jeszcze gorsze, w procesie rafinacji, gdzie w fazie produkcyjnej temperatura obróbki oleju przekracza często 200 stopni Celsjusza, NNKT przekształcają się w syntetyczne tłuszcze trans, które są bardzo niepożądane dla naszego organizmu.

Olej kokosowy a olej palmowy – różnice

Pewnie nie raz zastanawialiście się czy olej kokosowy i olej palmowy to to samo. Wiele osób błędnie uważa, że tak. Sprawy nie ułatwia fakt, że potocznie mówi się też o tłuszczu kokosowym. Otóż olej kokosowy i olej palmowy to dwa zupełnie różne produkty. Oba oleje są dzisiaj powszechnie dostępne i można kupić je w sklepie.

Olej palmowy bywa bardzo często mylony z olejem kokosowym, a w związku z tym, że o oleju palmowym słyszymy raczej negatywne doniesienia, pojawia się ryzyko, że również olej kokosowy może być niesłusznie uznany za niezdrowy i szkodliwy. Najpierw jednak o oleju palmowym – dobrze jest wiedzieć czym ów produkt jest, aby móc porównać go z olejem z kopry kokosowej.

Olej palmowy tłoczy się z owoców palmy olejowej (oleistej), czyli olejowca gwinejskiego. Jest to bardzo tani i prosty w produkcji produkt – niestety dietetycy jednogłośnie twierdzą, że olej palmowy nie jest naszym sprzymierzeńcem, a jest wręcz wrogiem. Zaraz po glutaminianie sodu, jest najczęściej wymienianym szkodliwym składnikiem żywności przetworzonej. Tłuszcz palmowy zawiera bardzo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych – sprzyja to otyłości i problemom z utrzymaniem prawidłowego poziomu cholesterolu LDL.

CZYTAJ więcej ciekawych artykułów o oleju kokosowym: