Opublikowano:

Oczywiście chodzi o olej konopny, pozyskiwany z nasion konopi siewnej. Medialna dyskusja odnośnie zasadności medycznego stosowania konopi sprawiła, że nastapił triumfalny powrót do tego produktu. W pełni naturalny, tłoczony na wyłącznie na zimno, olej konopny wygrywa walkę ze skutkami nieprawidłowych nawyków żywieniowych, niosąc za sobą cały ogrom korzyści dla naszego organizmu.Olej konopny znany jest w naszej szerokości geograficznej od wieków: tłoczono go już w czasach prasłowiańskich, w pełni wykorzystując nie tylko jego walory smakowe, ale i dobroczynny wpływ na samopoczucie.

Olej konopny – badaniaOleje konopne

Badania naukowe potwierdziły, że obecne w oleju konopnym nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6 i Omega 3 występują – podobnie jak w przypadku oleju rzepakowego – w idealnej proporcji, czyli 3:1. Ponadto, w oleju konopnym znajduje się kwas GLA, będący jednym z ważniejszych składników skóry (ceramidów – elementów cementu międzykomórkowego, spajającego komórki naskórka), wzmacniającym jej ochronną barierę lipidową. Co ciekawe, równie korzystny wpływ oleju konopnego jest przy jego wykorzystaniu wewnętrznym, jak i zewnętrznym – stosowany bezpośrednio na skórę znacząco poprawia jej kondycję, pomagając łagodzenie skutków różnego rodzaju schorzeń: atopowego zapalenia skóry, podrażnień, wyprysków itp. Bardzo dobrze wpływa na odbudowę miąższu nerek i wątroby.Jego obecność w naszej kuchni to przede wszystkim zasługa wspaniałego, naturalnego aromatu i lekko orzechowego smaku, dzięki czemu olej konopny doskonale komponuje się z sałatkami, surówkami czy innymi potrawami, serwowanymi na zimno (nie powinien być podgrzewany).

Na podstawie artykułu: „Olej konopny”, prof. dr R.M. Kozłowski, J. Jankowiak; Food Forum 6(16)/2016

DOWIEDZ SIĘ więcej o oleju konopnym i konopi siewnej: