Opublikowano:

Dlaczego w naszym jadłospisie powinien pojawić się olej lniany wysokolinolenowy? Olej lniany jest produktem, który towarzyszy nam od momentu, w którym człowiek po raz pierwszy wykorzystał metodę tłoczenia siemienia lnianego. Z czasem odkrywał jego właściwości, daleko wykraczające poza zwykłe zastosowanie w kuchni.

Fenomen oleju lnianego

a czym polega nieustający od tysiącleci fenomen oleju lnianego? To przede wszystkim bogactwo jego smaku, aromatu oraz właściwości, które mają niebagatelny wpływ na nasze samopoczucie. A ponadto naukowe potwierdzenie, że na wiele czynników związanych z naszym funkcjonowaniem mają wpływ obecne w oleju lnianym Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), takie jak Omega 3.

Johanna Budwig – dieta olejowo-białkowa

Niemiecka naukowiec, dr Johanna Budwig opracowała dietę, której głównym składnikiem jest olej lniany. Dostrzegła i udowodniła potrzebę przyjmowania w codziennej diecie Omega 3, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a które są konieczne dla naszego prawidłowego rozwoju, zdrowia i samopoczucia – już od momentu poczęcia do późnej starości.

Ale, co ważne, nie każdy olej lniany nadaje się do tej diety: najbardziej pożądany jest olej lniany wysokolinolenowy, gwarantujący obecność w oleju lnianym kwasów Omega 3 na poziomie, który wesprze nasz organizm. Ze względu na swoją wrażliwość, kwasy Omega 3 powinny mieć zapewnione odpowiednie warunki, zapewniające świeżość: chłodnicze warunki, bez dostępu światła. Olej lniany stojący na sklepowej półce to zupełnie inny produkt niż ten, którego poszukuje świadomy Klient.

Siemię lniane – sukces tkwi w najlepszym surowcuSiemię lniane wysokolinolenowe

Jak sprawić, aby to, co oferuje nam natura w nasionach, nie zostało wyeliminowane podczas procesu produkcji oleju?

Wiadomo, że pozyskanie naprawdę dobrego oleju zależy przede wszystkim od surowca i od metody tłoczenia.

Słabe, niepełnowartościowe siemię lniane nie dostarczy wartości, których poszukujemy w oleju. Jak można sprawić, aby w każdej butelce oleju lnianego wysokolinolenowego znajduje się ponad 50% kwasów Omega 3? I co ma na to bezpośredni wpływ?

Przede wszystkim – surowiec. Na świecie jest blisko 180 gatunków lnu, występujących na różnych kontynentach w strefie klimatu umiarkowanego i w strefie subtropikalnej, z największym zróżnicowaniem w basenie Morza Śródziemnego. Sztuką jednak jest znalezienie i wykorzystanie takiego surowca, którego najcenniejsze właściwości biologiczne znajdziemy w oleju. Tylko najlepsze nasiona, starannie wyselekcjonowane i przebadane, mogą stanowić punkt wyjścia produkcji. Źródło pochodzenia ma swoje znaczenie, przede wszystkim w kontekście prowadzonych upraw i obecności GMO. Każda ingerencja w naturę ma swoje konsekwencje w obniżonej jakości produktu, a nawet jego bezpiecznym spożywaniu. Wysokolinolenowe siemię lniane, pochodzące ze sprawdzonych upraw i rzetelnie przebadane to dopiero punkt wyjścia. Okazuje się, że nawet z najlepszego surowca można uzyskać olej wątpliwej jakości…

Kolejny ważny etap to tłoczenie. Metoda mechanicznego tłoczenia na zimno jest znana od stuleci i – chcąc otrzymać produkt najbliższy naturze – należy w niej unikać ingerencji w formie procesów rafinacji, oczyszczania czy wręcz „wzbogacania” sztucznymi dodatkami i konserwantami. Wysoka temperatura i rafinacja ułatwiają bowiem proces produkcji, niestety, ze szkodą dla produktu. Również z tego powodu dr Budwig wyeliminowała tłuszcze pozyskiwane z wątroby rekina, ponieważ przy ich produkcji wykorzystywana jest wysoka temperatura. Działanie w zgodzie z naturą przy zastosowaniu najwyższych standardów produkcji, popartych rzetelnymi badaniami na każdym jej etapie to przede wszystkim gwarancja bezpieczeństwa produktu, ale też jego naturalnego smaku i aromatu, których pozbawione są produkty rafinowane.

Olej lniany – świeżość to podstawaOleje lniane

Niezwykle ważnym aspektem jest świeżość produktu. W dobie zalewu rynku żywnością wysokoprzetworzoną, której trwałość jest sztucznie wydłużana, krótkie – wynikające z natury – okresy przydatności do spożycia są wręcz atutem. Tłoczenie oleju na bieżąco wyklucza jego długotrwałe przechowywanie i Klient ma pewność, że olej, który zakupił jest zawsze świeży, bezpieczny, w pełni naturalny i tylko najwyższej jakości.

KUP TERAZ oleje lniane najwyższej jakości w naszym sklepie internetowym:

Czytaj inne ciekawe artykuły o oleju lnianym: