Pasta curry z olejem słonecznikowym

Opublikowano:
Pasta curry

SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki stołowe nasion kolendry
  • 4 łyżki stołowe nasion kminku
  • 1 łyżka stołowa nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 lub 2 papryczki chilli (w zależności od osobistych upodobań) drobno posiekane
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • kawałek (wielkości kciuka) imbiru obrany i drobno starty
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki stołowe octu winnego
  • 4 łyżki stołowe oleju słonecznikowego Laboratorium Biooil

PRZYGOTOWANIE:

Na suchą rozgrzaną patelnie wrzucić wszystkie nasiona i chwilkę opiekać, aż poczujemy aromatyczny zapach. Następnie przesypujemy je do miseczki, aby ostygły. Do moździerza wsypujemy pieprz, paprykę mieloną, kurkumę, drobno posiekaną papryczkę chilli, czosnek, sól morską i imbir. Wszystkie składniki dokładnie rozdrabniamy i mieszamy w moździerzu do uzyskania gładkiej konsystencji. Po czym przekładamy je do nasion. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet winny i olej słonecznikowy i dokładnie mieszamy. Pasta jest gotowa do spożycia zaraz po przygotowaniu. Stanowi doskonały dodatek do makaronów, mięs i tostów. Można ją przechowywać w plastikowym pudełku w lodówce przez ok 1 tydzień. Można ją także zamrozić, doskonale nadają się do tego plastikowe pojemniki do lodu. W zamrażalce przechowujemy ją przez 3 miesiące.

SMACZNEGO!

Jeśli chcesz przygotować to danie w domu, przyda Ci się dobry olej słonecznikowy – taki możesz kupić w naszym sklepie: