Makaron z łososiem i szpinakiem z olejem rzepakowym

Opublikowano:
Makaron ze szpinakiem i łososiem

SKŁADNIKI:

  • makaron durum
  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • 120 gram wędzonego łososia
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego laboratorium Biooil
  • 3 łyżki stołowe chudego naturalnego jogurtu
  • sól morska oraz świeżo zmielony pieprz do smaku
  • kilka listków świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy zgodnie z wskazówkami producenta na opakowaniu, gdy jest gotowy, to odcedzamy na sitku z wody.
Na patelni grillowej na odrobinie tłuszczu opiekamy szpinak, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz porwanego na kawałki widelcem łososia. Na koniec wlewamy jogurt naturalny i doprawiamy pieprzem i solą. Gdy sos troszkę przestygnie dodajemy do niego olej rzepakowy i całość dokładnie mieszamy.
Sos podajemy z makaronem penne. Każdą porcję dekorujemy listkami świeżej bazylii.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tego przepisu użyliśmy oleju rzepakowego Laboratorium Biooil. Taki olej możesz kupić w naszym sklepie: