Pieczone brokuły z czosnkiem i nutą cytryny i olejem kokosowym

Opublikowano:
Sałatka brokułowa ze słonecznikiem

SKŁADNIKI
1 duży brokuł
150 g białego sera
1 łyżka stołowa oleju kokosowego Laboratorium Biooil
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
słonecznik łuskany
jogurt naturalny
sok wyciśnięty z połówki cytryny
sól morska i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Brokuł płuczemy, osuszamy i rozdzielamy na koszyczki. Układamy je na blasze. Olej kokosowy roztapiamy w małym rondelku, dodajemy czosnek, sól i pieprz i chwilę opiekamy na gazie. Tak przygotowanym sosem równomiernie polewamy koszyczki brokuła i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, nakładamy brokuły na talerz. Dodajemy pokruszony w większe kawałki ser biały. Całość zlewany sosem jogurtowym z sokiem z wyciśniętej cytryny i posypujemy prażonym słonecznikiem i koperkiem.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tego przepisu użyto oleju kokosowego Laboratorium Biooil. Możesz kupić go w naszym sklepie: