Pieczone jabłka z orzechami

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 150 g orzechów włoskich (obranych)
  • 50 g suszonych śliwek
  • łyżka oleju kokosowego
  • cynamon
  • ksylitol (można pominąć)

Przygotowanie:

Jabłka dokładnie umyj. Orzechy obierz jeśli nie masz łuskanych i pokrusz na mniejsze fragmenty – możesz potłuc je w woreczku, przyciskając do blatu wałkiem kuchennym. Śliwki pokrój w drobną kosteczkę lub paseczki. Wymieszaj orzechy ze śliwkami, dodaj 2 łyżki ksylitolu i łyżeczkę cynamonu.

Jabłka przekrój odcinając „czapeczkę” z góry. Wydrąż niewielki dołek usuwając delikatnie gniazdo nasienne – w miejsce gniazda nałóż łyżkę orzechowo-śliwkowego farszu, zamknij czapeczką. Jabłko zawiń w folię aluminiową. Piecz około pół godziny w temperaturze około 180 stopni.  Jeśli jabłka są bardzo duże, możesz wydłużyć czas pieczenia do 40-45 minut.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Desery, Przepisy kulinarne, Przepisy z ksylitolem, Przepisy z olejem kokosowym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz