Pieczone jabłka z orzechami
Składniki:
- 6 jabłek
- 150 g orzechów włoskich (obranych)
- 50 g suszonych śliwek
- łyżka oleju kokosowego
- cynamon
- ksylitol (można pominąć)
Przygotowanie:
Jabłka dokładnie umyj. Orzechy obierz jeśli nie masz łuskanych i pokrusz na mniejsze fragmenty – możesz potłuc je w woreczku, przyciskając do blatu wałkiem kuchennym. Śliwki pokrój w drobną kosteczkę lub paseczki. Wymieszaj orzechy ze śliwkami, dodaj 2 łyżki ksylitolu i łyżeczkę cynamonu.
Jabłka przekrój odcinając „czapeczkę” z góry. Wydrąż niewielki dołek usuwając delikatnie gniazdo nasienne – w miejsce gniazda nałóż łyżkę orzechowo-śliwkowego farszu, zamknij czapeczką. Jabłko zawiń w folię aluminiową. Piecz około pół godziny w temperaturze około 180 stopni. Jeśli jabłka są bardzo duże, możesz wydłużyć czas pieczenia do 40-45 minut.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz