Pieczone ziemniaki w ziołach z olejem słonecznikowym

Opublikowano:
Ziemniaki pieczone w ziołach

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy i kroimy na dość grube paski – ok 1 cm, jeśli są nieduże możemy pokroić je w ćwiartki.
Układamy je na dużej blasze, tak aby leżały luźno, a nie warstwowo. Posypujemy ziołami, używamy takie, które lubimy, jeśli nie mamy świeżych to dobre będą także suszone. Przyprawiamy i skrapiamy oliwą z oliwek.
Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 220°C przez ok. 45 minut. Ważne, aby ziemniaki co jakiś czas przewracać, w ten sposób zrumienią się z każdej strony. Tuż przed podaniem, skropić olejem słonecznikowym.

SMACZNEGO!

Jeśli chcesz przygotować to danie w domu, przyda Ci się dobry olej słonecznikowy – taki możesz kupić w naszym sklepie: