Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 szklanki gorącej wody
Farsz:
- 1 kilogram kapusty kiszonej
- 0,5 kg grzybów suszonych
- odrobina soli, pieprzu
- łyżka nasion czarnuszki
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 3 cebule pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
Przygotowanie pierogów warto zacząć od zrobienia farszu. Grzyby suszone płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 4 godziny (najlepiej jednak na całą noc). Namoczone grzyby płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do uzyskania miękkości.
W osobnym garnku gotujemy kapustę z wodą. Kapustę należy gotować do uzyskania miękkości. W zależności od tego czy lubimy kwaśne smaki – kapusty nie płuczemy przed gotowaniem – lub jeśli wolimy delikatniejszy farsz – płuczemy delikatnie.
Po ugotowaniu kapustę szatkujemy lub mielimy razem z grzybami w maszynce do mielenia mięsa. Na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażymy do zarumienienia. Łączymy grzyby, kapustę, cebulkę ze sobą, dodajemy sól, pieprz i czarnuszkę.
Mąkę dokładnie przesiewamy, dodajemy sól i olej kokosowy. Zalewamy gorącą wodą i wyrabiamy elastyczne ciasto. W zależności od tego jak mocno klei się ciasto, wody należy dodać mniej lub więcej. Zagniecione ciasto zostawiamy, by odpoczęło około pół godziny. Wypoczęte ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 2 mm, z którego wycinamy szklanką koła. Nakładamy farsz, sklejamy pierogi i gotujemy. Gotowe pierogi zamiast tradycyjną omastą z cebulą warto polać olejem lnianym.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz