Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto: 

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 szklanki gorącej wody

Farsz:

  • 1 kilogram kapusty kiszonej
  • 0,5 kg grzybów suszonych
  • odrobina soli, pieprzu
  • łyżka nasion czarnuszki
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 3 cebule pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

Przygotowanie pierogów warto zacząć od zrobienia farszu. Grzyby suszone płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 4 godziny (najlepiej jednak na całą noc). Namoczone grzyby płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do uzyskania miękkości.

W osobnym garnku gotujemy kapustę z wodą. Kapustę należy gotować do uzyskania miękkości. W zależności od tego czy lubimy kwaśne smaki – kapusty nie płuczemy przed gotowaniem – lub jeśli wolimy delikatniejszy farsz  – płuczemy delikatnie.

Po ugotowaniu kapustę szatkujemy lub mielimy razem z grzybami  w maszynce do mielenia mięsa. Na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażymy do zarumienienia. Łączymy grzyby, kapustę, cebulkę ze sobą, dodajemy sól, pieprz i czarnuszkę.

Mąkę dokładnie przesiewamy, dodajemy sól i olej kokosowy. Zalewamy gorącą wodą i wyrabiamy elastyczne ciasto. W zależności od tego jak mocno klei się ciasto, wody należy dodać mniej lub więcej. Zagniecione ciasto zostawiamy, by odpoczęło około pół godziny. Wypoczęte  ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 2 mm, z którego wycinamy szklanką koła. Nakładamy farsz, sklejamy pierogi i gotujemy. Gotowe pierogi zamiast tradycyjną omastą z cebulą warto polać olejem lnianym.

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz