Opublikowano:

Olej z czarnuszki to bardzo specyficzny tłuszcz roślinny – charakteryzuje się dość mocnym smakiem i aromatem, który nie dla wszystkich jest przyjemny. Według niektórych przypomina on smak korzenny, pieprzny, dla innych jest to aromat ziołowy. To prawda, że czarnuszka jest mocno aromatyczna i jej smaku nie da się nie zauważyć – odpowiedzialne są za to zawarte w jej nasionach liczne olejki eteryczne. 

Jak stosować olej z czarnuszki?

Użytkownicy oleju z czarnuszki dzielą się na dwa obozy – na tych, którzy zajadają się z nim z przyjemnością oraz na tych, którzy przyjmują ten olej ze względu na jego cenne właściwości, ale smak nie należy do ich ulubionych. Pierwsza grupa użytkowników nie będzie miała raczej problemu z bezpośrednim spożyciem oleju, natomiast dla drugiej grupy też znajdzie się rozwiązanie.

Na szczęście można w sposób niezagrażający właściwościom oleju z czarnuszki, spożywać ją „w towarzystwie” innych składników, dzięki czemu będzie przyjemniejsza w smaku i łatwiejsza do przełknięcia.

Jeśli LUBISZ SMAK OLEJU Z CZARNUSZKI, możesz dodawać go do:

  • owsianek
  • sałatek
  • surówek
  • zup (tuż przy podaniu samej zupy)
  • koktajli
  • past warzywnych
  • past twarogowych

Jeśli natomiast NIE LUBISZ SMAKU OLEJU Z CZARNUSZKI, spróbuj przyjąć go:

  • z łyżeczką miodu
  • z sokiem naturalnym (malinowym, truskawkowym, jagodowym etc.)
  • z sokiem świeżo wyciskanym (z pomarańczy, z jabłek, z buraka)
  • z innym bazowym olejem o neutralnym smaku, np. słonecznikowym czy sezamowym (oczywiście również nierafinowanym, tłoczonym na zimno)
  • z przegotowaną letnią wodą
  • z musem z warzyw lub owoców o mocnym smaku, który przyćmi nieco intensywną czarnuszkę
  • z jogurtem i owocami

Zasady stosowania oleju z czarnuszki

Pamiętajmy o tym, żeby olej z czarnuszki stosować wyłącznie na zimno! Nie podgrzewamy go, pod żadnym pozorem na nim nie smażymy, nie używamy do gotowania, nie poddajemy obróbce cieplnej. Stosujemy się zawsze do zaleceń lekarza, fitoterapeuty, dietetyka lub producenta. Oleje tłoczone na zimno nierafinowane, które nie są poddawane obróbce chemicznej czy cieplnej na etapie produkcji, można z powodzeniem stosować również do celów kosmetycznych.

UWAGA! Olej z czarnuszki przyjmowany „solo” bez dodatków i bez żywności, może dawać uczucie „odbijania” tłuszczem – jest to element przyzwyczajania się organizmu do regularnego przyjmowania preparatu – z czasem powinien ustąpić, jednak jeśli użytkownik nie czuje się komfortowo, warto skonsultować się z lekarzem.

Stosowanie oleju z czarnuszki w czasie ciąży i karmienia piersią powinno być każdorazowo konsultowane z lekarzem prowadzącym, ze względu na lekkie skurczowe działanie oleju z czarnuszki.

Jak długo stosować olej z czarnuszki?

Jeśli olej z czarnuszki wykorzystujesz w kuchni jako dodatek, możesz stosować go w trybie ciągłym, natomiast jeśli jest on stosowany jako suplement diety/naturalny lek/ zioło, warto skonsultować się z dietetykiem i lekarzem. Standardowo zaleca się dwa miesiące kuracji, miesiąc przerwy, by później ponownie rozpocząć dwa miesiące kuracji.

Olej z czarnuszki – wygodna forma kapsułkowa czy tradycyjny olej do picia?

Olej z czarnuszki dostępny jest dzisiaj w różnych formach. Jeśli spożywamy go w pożywieniu, wybieramy olej w płynie, natomiast jeśli wyłącznie w celach pro-zdrowotnych, można z powodzeniem sięgnąć po olej w kapsułkach. W obu przypadkach mamy do czynienia z olejem najwyższej jakości, tłoczonym na zimno. W przypadku kapsułek, rozwiązanie to jest o tyle wygodne, że mamy gotową dawkę, więc nie musimy odmierzać konkretnej ilości oleju – wystarczy połknąć kapsułki z olejem  i popić wodą.

Jeśli masz jakiekolwiek pytania, napisz do nas na chacie (prawy dolny róg strony), na Facebooku lub na maila sklep@biooil.com.pl – chętnie odpowiemy i pomożemy rozwiać wątpliwości!

Chcesz wiedzieć więcej o oleju z czarnuszki? Zobacz inne artykuły o czarnuszce i oleju z czarnuszki: