Sałatka z makaronem ryżowym i olejem słonecznikowym

Opublikowano:
Sałatka z makaronem ryżowym

SKŁADNIKI:

  • 250 gram makaronu ryżowego
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka krewetek
  • pomidory
  • cebula fioletowa
  • kawałeczek świeżego imbiru drobno starty na tarce
  • pół małej papryczki chilli
  • 1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego Laboratorium Biooil
  • 1 łyżka stołowa brązowego cukru
  • garść posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki stołowe octu winnego
  • 2 łyżki stołowe soku z wyciśniętej limonki

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu. Następnie odcedzamy na sitku.
Do miseczki wrzucamy drobno posiekaną: cebulę, papryczkę chilli i kolendrę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i  imbir starty na tarce.  Na górze układamy zgrillowane wcześniej krewetki. Do tych składników wlewamy olej słonecznikowy, ocet winny i sok z limonki. Na koniec wsypujemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego sosu przekładamy makaron ryżowy i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

SMACZNEGO!
Jeśli chcesz przygotować to danie w domu, przyda Ci się dobry olej słonecznikowy – taki możesz kupić w naszym sklepie: