Sałatka marchewkowa z kiszonym ogórkiem z ogórkiem z wiesiołka

Opublikowano:
Surówka marchewko-ogórkowa

SKŁADNIKI:

  • 4 duże świeże marchewki
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • garść obranych ziaren słonecznika
  • 4 łyżki stołowe oleju z wiesiołka Laboratorium Biooil
  • 4 łyżki stołowe soku z wyciśniętej cytryny
  • garść świeżej rzeżuchy
  • garść zielonej pietruszki
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do niej pokrojone w drobną kostkę (odciśnięte z nadmiaru soku) ogórki konserwowe oraz cebulę. Do warzyw dodajemy posiekaną rzeżuchę oraz zieloną pietruszkę.
Przygotowanie sosu: olej z wiesiołka mieszamy z sokiem z cytryny.
Tak przygotowanym sosem polewamy warzywa, dodajemy przyprawy do smaku i całość dokładnie mieszamy.
Na koniec każą porcję posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika.

SMACZNEGO!

Do tej surówki przyda się olej z wiesiołka: