Sałatka ogórkowa z olejem sezamowym

Opublikowano:
Sałatka ogórkowa

SKŁADNIKI:

  • 3 średniej wielkości świeże ogórki
  • 2 łyżki stołowe oleju sezamowego Laboratorium Biooil
  • 1 łyżka stołowa octu winnego
  • 2 łyżki stołowe ziaren sezamu
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • szczypta sproszkowanej papryczki chilli
  • sól morska do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki jak na mizerię. Następnie odciskamy je z nadmiaru soku i przekładamy do miseczki.
Przygotowanie sosu: mieszamy olej sezamowy z octem winnym, dodajemy cukier, papryczkę chilli i sól – wszystko dokładnie mieszamy i polewamy tym sosem plasterki ogórka. Sałatkę nakładamy na talerze a chwilę przed podaniem posypujemy ziarnami sezamu.
Uwaga: sałatka ogórkowa jest doskonała jako dodatek do dań głównych – mięsnych i rybnych.

SMACZNEGO!

Do sałatki użyj oleju sezamowego: