Sałatka z quinoa i mango oraz olejem rzepakowym

Opublikowano:
Brak zdjęcia

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka guinoa (komosa ryżowa)
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka czarnej fasoli z puszki
  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • 1 zielony świeży ogórek
  • 2 cebulki dymki
  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego Laboratorium Biooil
  • 2 łyżki stołowe octu winnego
  • 1 łyżka stołowa naturalnego miodu
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • szczypta kminku

PRZYGOTOWANIE:
Quinoa wsypujemy do sita i kilka razy dokładnie płuczemy. Następnie przesypujemy do garnka i zalewamy lekko osoloną wodą w proporcji 2:1 – przykrywamy i gotujemy na lekkim ogniu  ok.15 minut aż ziarenka wchłoną całą wodę i staną się lekko przeźroczyste. Gotowe quinoa przesypujemy do miski i zostawiamy do ostygnięcia. Mango, ogórek, cebulę dymkę i paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy do ostudzonej komosy ryżowej. Fasolę płuczemy, osuszamy na sicie i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Przygotowanie sosu: do salaterki wlewamy olej rzepakowy, ocet winny i miód, wsypujemy curry i kminek. Całość dokładnie mieszamy.
Sałatkę podajemy na liściach świeżego szpinaku i chwilę przed spożyciem polewamy sosem.

Uwaga: guinoa kupimy w sklepach ze zdrową żywnością oraz w dobrze zaopatrzonych marketach.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tego przepisu użyliśmy oleju rzepakowego Laboratorium Biooil. Taki olej możesz kupić w naszym sklepie: