Sałatka z rukoli podawana z bagietką z zapiekanym serem kozim i olejem arganowym

Opublikowano:
Brak zdjęcia

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie sałaty rukola (można także użyć sałatę roszponka)
  • 1 czerwona cebula 6- 8 szt. pomidorków cherry
  • garść płatków migdałowych
  • kilka plasterków sera koziego (3 szt na jedną osobę)
  • 1 bagietka pszenna lub żytnia – wg upodobania
  • 4 łyżki stołowe Oleju arganowego z Laboratorium Biooil
  • 3 łyżki stołowe miodu
  • 3 łyżki stołowe octu winnego

PRZYGOTOWANIE:

Umytą i osuszoną sałatę rukola/roszponka mieszany z drobno pokrojoną czerwoną cebulą i pomidorkami cherry. Płatki migdałowe lekko opiekamy na patelni grillowej bez tłuszczu i przestudzone dodajemy do sałatki. Bagietkę kroimy na kromki o grubości ok 1 cm. Na każdą kładziemy plasterek koziego sera (staramy się, aby ser był dokładnie na środku i nie wystawał poza skórkę). Bagietki z serem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 5 – 10 min. Gdy krawędzie bagietki zarumienią się na kolor złoty, wyciągamy ją z piekarnika.

PRZYGOTOWANIE SOSU:

Olej arganowy dokładnie mieszamy z miodem i octem winnym do uzyskania jednolitej konsystencji i tak powstałym sosem skrapiamy sałatkę. Możemy także polać nim upieczone bagietki z serem kozim. UWAGA: Ser kozi można zastąpić innym gatunkiem sera, pasować będzie także mozzarella czy feta (propozycja bardziej na słono).

SMACZNEGO!

Do przygotowania tego przepisu użyto oleju arganowego BIO