Sałatka Tabbouleh

Orientalna sałatka Tabbouleh to bardzo ciekawa propozycja dla wszystkich lubiących zdrowe i sycące sałatki. Podana z olejem lnianym cytrynowym nabiera zupełnie nowego wyrazu!

 

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) bądź kaszy bulgur
  • 2-3 ogórki gruntowe lub 2/3 ogórka szklarniowego
  • 2 średnie pomidory
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek pietruszki
  • kilka listków mięty
  • opcjonalnie: papryka chilli
  • olej lniany cytrynowy
  • do smaku: sól, pieprz, czosnek, sok z cytryny

 

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem komosy – kaszę opłucz, zalej 1,5 szklanki wody, posól i gotuj około 13 minut bez przykrywki. Następnie przykryj kaszę, zdejmij z ognia i paruj ją przez 10 minut.  W tym czasie komosa ryżowa powinna wchłonąć całą pozostałą wodę. Komosę studzimy i sałatkę przygotowujemy dopiero na przestudzonej komosie. Ogórek myjemy, kroimy w kostkę. Kroimy również cebulkę, pomidory, papryczkę, natkę pietruszki, liście mięty pieprzowej. Całość doprawiamy dressingiem: olej lniany cytrynowy, sok z cytryny (opcjonalnie), sól, pieprz.

 

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem lnianym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz