Sałatka Tabbouleh
Orientalna sałatka Tabbouleh to bardzo ciekawa propozycja dla wszystkich lubiących zdrowe i sycące sałatki. Podana z olejem lnianym cytrynowym nabiera zupełnie nowego wyrazu!
Składniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) bądź kaszy bulgur
- 2-3 ogórki gruntowe lub 2/3 ogórka szklarniowego
- 2 średnie pomidory
- pęczek szczypiorku
- pęczek pietruszki
- kilka listków mięty
- opcjonalnie: papryka chilli
- olej lniany cytrynowy
- do smaku: sól, pieprz, czosnek, sok z cytryny
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem komosy – kaszę opłucz, zalej 1,5 szklanki wody, posól i gotuj około 13 minut bez przykrywki. Następnie przykryj kaszę, zdejmij z ognia i paruj ją przez 10 minut. W tym czasie komosa ryżowa powinna wchłonąć całą pozostałą wodę. Komosę studzimy i sałatkę przygotowujemy dopiero na przestudzonej komosie. Ogórek myjemy, kroimy w kostkę. Kroimy również cebulkę, pomidory, papryczkę, natkę pietruszki, liście mięty pieprzowej. Całość doprawiamy dressingiem: olej lniany cytrynowy, sok z cytryny (opcjonalnie), sól, pieprz.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz