Sałatka z wędzonym łososiem i awokado oraz olejem arganowym

Opublikowano:
Sałatka z awokado i łososiem

SKŁADNIKI:

  • sałata rukola
  • 1 awokado
  • 100 gram wędzonego łososia
  • kilka pomidorków cherry
  • kilka kaparów garść prażonego słonecznika
  • 2 łyżki oleju arganowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE
Sałatę płuczemy, osuszamy i wsypujemy do miski. Dodajemy do niej obrany i pokrojony w paski owoc awokado i przekrojone na pół pomidorki cherry. Wsypujemy kapary i porwanego widelcem na kawałki łososia.
Przygotowanie sosu: mieszamy olej arganowy z octem balsamicznym. Jeśli jest taka potrzeba to można dodać przyprawy: sól i pieprz.
Sosem polewamy sałatkę i całość dokładnie mieszamy.
Sałatka jest gotowa do spożycia zaraz po przygotowaniu. Doskonale smakuje z tostami i chrupkim pieczywem.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tego przepisu użyto oleju arganowego BIO