Sałatka z żurawiną i olejem rzepakowym

Opublikowano:
Sałatka z żurawiną

SKŁADNIKI:

  • sałata
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 4 łyżki stołowe oleju rzepakowego Laboratorium Biooil
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 3 łyżki stołowe soku z wyciśniętej cytryny
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Żurawinę moczymy w ciepłej przegotowanej wodzie przez 10 minut, po upływie tego czasu osuszamy ją.
Umytą sałatę  rwiemy na małe kawałki. Dodajemy do niej żurawinę i posiekaną miętę – całość dokładnie mieszamy.
Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, miód i sok z cytryny, dodajemy przyprawy – wszystko mieszamy. Tak powstałym sosem polewamy sałatkę. Na koniec posypujemy ją uprażonymi płatkami migdałowymi.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tego przepisu użyliśmy oleju rzepakowego Laboratorium Biooil. Taki olej możesz kupić w naszym sklepie: