Sałatka ze szpinakiem i burakami i olejem słonecznikowym

Opublikowano:
Sałata z burakiem i szpinkiem

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • 2 łyżki stołowe oleju ze słonecznika Laboratorium Biooil
  • 2 łyżki stołowe octu ryżowego
  • 2 łyżki stołowe soku z wyciśniętej pomarańczy
  • 1 duży burak
  • 2 jaja
  • słonecznik w nasionach
  • siemię lniane
  • 1 mała łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Szpinak myjemy i dokładnie suszymy. Buraka obieramy ze skórki i kroimy na bardzo cienkie plasterki– dodajmy go do szpinaku. W międzyczasie gotujemy jaja na twardo. Całość dokładnie mieszamy i rozkładamy na talerze. Do każdej porcji dodajemy pokrojone w ćwiartki jaja ugotowane na twardo.
Przygotowanie sosu: do miseczki wlewamy ocet ryżowy, olej słonecznikowy, sok z pomarańczy. Dodajemy oregano i sól. Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym sosem polewamy każdą porcję przygotowanych wcześniej sałatek. Całość udekorować siemieniem lnianym i prażonym słonecznikiem
Podajemy zaraz po przygotowaniu.

SMACZNEGO!

Jeśli chcesz przygotować to danie w domu, przyda Ci się dobry olej słonecznikowy – taki możesz kupić w naszym sklepie: