Sałatka ze szpinakiem i gruszką

Opublikowano:
Sałatka ze szpinakiem i gruszką

SKŁADNIKI:

  • 2 duże twarde gruszki
  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • 1 szklanka sałaty roszponka
  • 2 garści obranych orzechów włoskich
  • 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego Laboratorium Biooil
  • 2 łyżki stołowe octu balsamicznego
  • 1 łyżka stołowa naturalnego miodu
  • sól morska i Świeżo zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Szpinak i sałatę roszponka myjemy, suszymy i mieszamy ze sobą a następnie układamy na talerzach.
Przygotowanie sosu: do miseczki wlewamy olej słonecznikowy, ocet balsamiczny i miód. Dodajemy sól i pieprz i całość dokładnie mieszamy.
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie paseczki.
Pokrojone kawałki gruszki układamy na szpinaku i sałacie roszponka i posypujemy orzechami włoskimi. Chwilkę przed podaniem sałatkę polewamy przygotowanym sosem.

SMACZNEGO!

Jeśli chcesz przygotować to danie w domu, przyda Ci się dobry olej słonecznikowy – taki możesz kupić w naszym sklepie: