Sałatka ziemniaczana z prażonymi pestkami dyni

Opublikowano:
Brak zdjęcia

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie sałaty roszponka
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe oleju z pestek dyni Laboratorium Biooil
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • garść obranych prażonych pestek dyni
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Sałatę myjemy i osuszamy a następnie przesypujemy do dużej salaterki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a gdy staną się miękkie odcedzamy z wody, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w małą kosteczkę. Ziemniaki i jabłka wsypujemy do sałaty. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. W małym naczyniu mieszamy olej z pestek z dyni z octem balsamicznym i tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy sól i pieprz do smaku. Chwilę przed podaniem sałatkę posypujemy uprażonymi na lekko złoty kolor pestkami z dyni.

SMACZNEGO!

Do sałatki ziemniaczanej zastosuj olej z pestek dyni