Słoneczna Sałatka z olejem słonecznikowym

Opublikowano:
Słoneczna sałatka

SKŁADNIKI:

  • 1 sałata lodowa lub sałata masłowa
  • 12 pomidorków cherry
  • 1 zielony obrany ze skórki ogórek
  • po 1 szt papryk: zielona, czerwona, żółta
  • 1 pęczek cebulki dymka
  • 1/4 szklanki obranych pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego Laboratorium Biooil
  • 2 łyżki stołowe octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy z gorczycą
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Umyte, osuszone warzywa kroimy w drobną kostkę, dodajemy porwaną sałatę oraz pomidory cherry przekrojone w pół. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy. W małej miseczce przygotowujemy sos – wlewamy ocet winny, olej słonecznikowy, dodajemy musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszanym sosem polewamy warzywa. Na koniec całość posypujemy prażonymi na patelni beztłuszczowej na lekko złoty kolor pestkami słonecznika.

SMACZNEGO!

Jeśli chcesz przygotować to danie w domu, przyda Ci się dobry olej słonecznikowy – taki możesz kupić w naszym sklepie: