Sos kokosowy do warzyw gotowanych na parze z olejem sezamowym

Sos kokosowy na ciepło

SKŁADNIKI:
3 łyżki stołowe oleju kokosowego Laboratorium Biooil
5 łyżek stołowych mąki kokosowej
1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
szczypta soli do smaku
1 łyżeczka oleju sezamowego Laboratorium Biooil

PRZYGOTOWANIE:
Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego mąkę kokosową i cały czas mieszając łączymy oba składniku – uważamy, aby ich nie przypalić. Następnie wlewamy bulion drobiowy. Gotujemy na małym ogniu aż do momentu wrzenia, cały czas mieszając, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Na koniec dodajemy olej sezamowy i sól do smaku.

Uwaga: sos ten idealnie smakuje z gotowanymi na parze brokułami i kalafiorem.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tej potrawy przyda Ci się olej sezamowy: