Penne z pesto z suszonych pomidorów i oleju sezamowego

Opublikowano:
Penne z pesto z suszonych pomidorów

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie makaronu durum penne (może być dowolna forma makaronu).
  • 12 suszonych w zalewie pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki uprażonych na lekko złoty kolor płatków migdałów
  • 3 łyżki stołowe oleju sezamowego Laboratorium Biooil
  • sól morska do smaku
  • kilka listków świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta.
Do miseczki wrzucamy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, uprażone migdały i szczyptę soli. Wszystko zalewamy olejem sezamowym i całość blendujemy na gładką konsystencję.
Ugotowany makaron przekładamy do wok-a dodajemy pesto z pomidorów i dokładnie mieszamy.
Podajemy zaraz po przygotowaniu, każdą porcję dekorując świeżymi listkami bazylii.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tej potrawy potrzebny będzie olej sezamowy: